comscore
Tumpuan :
Dunia

Liga Arab sambut baik Armenia iktiraf negara Palestin

Foto: Reuters

KAHERAH: Setiausaha Agung Liga Arab, Ahmed Aboul Gheit menyambut baik pengumuman Armenia mengiktiraf Negara Palestin secara rasmi.

Beliau menganggap pengiktirafan itu sebagai langkah penting ke arah merealisasikan Negara Palestin berdasarkan sempadan 4 Jun 1967.

Aboul Gheit menyifatkan keputusan Armenia sebagai berani, mencerminkan pendirian negara sahabat itu di pihak yang benar dalam sejarah, lapor Agensi Berita Emirates (WAM).

Ujarnya, peningkatan pengiktirafan terhadap Negara Palestin mencerminkan keyakinan yang semakin meningkat dalam kalangan masyarakat antarabangsa tentang kemustahilan untuk meneruskan pendudukan dan keperluan untuk melaksanakan penyelesaian dua negara.

Beliau juga menyeru negara-negara yang belum mengambil langkah berkenaan untuk membuat keputusan yang betul dari segi moral, undang-undang dan politik untuk mengiktiraf Negara Palestin secepat mungkin, menganggap langkah itu sebagai aspek untuk merealisasikan penyelesaian dua negara dan sumbangan tulen untuk mencapai keamanan dan menamatkan pendudukan.

Saudi Press Agency (SPA) pada Sabtu melaporkan, Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) menyambut baik pengiktirafan Armenia terhadap negara Palestin, menganggapnya sebagai langkah penting ke arah mematuhi undang-undang antarabangsa dan resolusi PBB yang berkaitan.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini