comscore
Tumpuan :
Dunia

[VIDEO] Ribuan terutama kanak-kanak ‘bergelut dengan kematian’ di Hospital Al-Shifa

GAZA CITY: Lebih 7,000 orang yang kehilangan tempat tinggal, pesakit dan kakitangan perubatan di Hospital Al-Shifa bergelut dengan kematian akibat kekurangan air dan makanan berikutan sekatan tentera Israel, lapor pejabat media Gaza semalam.

Menurut kenyataan dikeluarkan di Telegram, pejabat itu menekankan situasi kritikal dengan menegaskan tiada makanan, air atau susu untuk bayi di Hospital Al-Shifa.

“Kami mungkin kehilangan sebilangan kanak-kanak yang kekurangan zat makanan di hospital kerana tanpa inkubator akibat bekalan elektrik terputus,” katanya yang dipetik Agensi Anadolu.

Pejabat media menekankan “keadaan teruk di Hospital Al-Shifa, yang menempatkan 650 pesakit dan kira-kira 7,000 individu yang dipindahkan. Pasukan perubatan, pesakit dan individu yang berpindah bergelut untuk terus hidup kerana ketiadaan keperluan hidup.”

Menurut kenyataan itu, pasukan Israel memusnahkan semua kenderaan di pekarangan hospital dan enggan membenarkan kakitangan perubatan atau pesakit pergi.

Sehubungan itu pejabat media Gaza merayu untuk campur tangan antarabangsa segera bagi menyelamatkan mereka yang memenuhi perkarangan hospital.

Ia melaporkan “tentera Israel menjalankan operasi pemeriksaan di dalam Hospital Al-Shifa, memindahkan mayat syuhada ke lokasi yang tidak diketahui. Pasukan pendudukan telah menukar kemudahan itu menjadi berek tentera.”

Kenyataan itu juga menggesa “tekanan antarabangsa untuk membebaskan kawasan Al-Shifa daripada tentera Israel, mengeluarkan tentera dan kereta kebalnya, dan menolak naratif Israel mengenai senjata yang ada di hospital, menyifatkan ia sebagai palsu.”

Ia berkata, “Al-Shifa dan hospital di Gaza adalah institusi kemanusiaan, dan mereka tidak akan membenarkan mereka digunakan sebagai pentas untuk operasi ketenteraan.”

Semalam, tentera Israel mengepung Hospital Al-Ahli Baptist, kemudahan kesihatan terakhir yang beroperasi di Gaza, kata Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin.

Selama beberapa hari, serangan dan sekatan Israel telah menyasarkan semua hospital di utara Semenanjung Gaza, memetik “kehadiran ibu pejabat militan,” dakwaan yang Hamas dan pegawai Palestin di Gaza berulang kali nafikan. – AGENSI

Loading...
Terkini