comscore
Tumpuan :
Dunia

[TERKINI] Helikopter ditemui terhempas, Presiden Iran dikhuatiri maut 

 

RINGKASAN BERITA

  • Sumber melaporkan bangkai helikopter yang membawa Presiden Iran, Ebrahim Raisi dan menteri luarnya, ditemui dalam keadaan terbakar sepenuhnya.
  • Setakat ini tiada penumpang yang ditemui terselamat.

DUBAI: Harapan semakin tipis bahawa Presiden Iran, Ebrahim Raisi dan menteri luarnya terselamat daripada nahas helikopter di kawasan pergunungan dan cuaca berais, kata seorang pegawai Iran hari ini selepas pasukan pencari mengesan serpihan pesawat.

“Helikopter Presiden Raisi terbakar sepenuhnya dalam nahas itu… malangnya, semua penumpang dikhuatiri maut,” kata pegawai itu kepada Reuters.

Pasukan penyelamat bertempur dengan ribut salji dan perjalanan sukar sepanjang malam untuk sampai ke serpihan di wilayah Azerbaijan Timur pada awal pagi Isnin.

“Kami dapat melihat bangkai pesawat dan keadaan tidak kelihatan baik,” kata ketua Bulan Sabit Merah Iran, Pirhossein Kolivand, kepada TV kerajaan.

Pada awal pagi Isnin, pasukan penyelamat yang memakai jaket terang dan lampu suluh di kepala dilihat berkerumun di sekeliling peranti GPS ketika mereka mencari di lereng gunung yang gelap gelita dengan berjalan kaki dalam ribut salji.

“Kami sedang mencari dengan teliti setiap inci kawasan umum nahas, di mana cuacanya sangat sejuk, hujan dan berkabus, dengan hujan beransur-ansur bertukar menjadi salji,” lapor media kerajaan memetik seorang komander tentera wilayah.

Sebuah dron Turkiye mengenal pasti punca haba yang disyaki serpihan helikopter itu dan berkongsi koordinat tapak kemungkinan nahas dengan pihak berkuasa Iran, kata agensi berita Anadolu sebelum ini di X.

Agensi berita negara IRNA berkata, Raisi sedang terbang menggunakan helikopter Bell 212 buatan AS.

Pemimpin Tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei, yang memegang kuasa muktamad dengan kata putus mengenai dasar luar dan program nuklear Iran, berusaha untuk meyakinkan rakyat Iran, dengan mengatakan tidak akan ada gangguan kepada hal ehwal negara.

Ketua kakitangan tentera Iran mengarahkan semua sumber tentera dan Pengawal Revolusi Iran (IRG) digunakan dalam operasi mencari dan menyelamat.

Terdahulu, penyiar kebangsaan negara menghentikan semua rancangan biasa untuk menyiarkan upacara bacaan doa diadakan untuk Raisi di seluruh negara. – REUTERS

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini