comscore
Tumpuan :
Dunia

UAE gesa PBB bertindak tangani kebuluran di Sudan, komitmen rundingan damai 

FOTO: Reuters

NEW YORK: Dalam satu kenyataan kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Emiriah Arab Bersatu (UAE) menyeru supaya tindakan segera diambil bagi mengelakkan kebuluran di Sudan.

UAE juga mengulangi sokongan kepada semua inisiatif yang bertujuan untuk mencapai gencatan  senjata dan mengembalikan semula pemerintahan kerajaan orang awam di Sudan, termasuk secara rasmi menyeru semua pihak yang bermusuhan untuk menyertai dalam proses perbincangan di Jeddah, lapor Agensi Berita Emiriah (WAM).

Di PBB, Perwakilan  UAE memuji peranan Uganda dan pegawai utama Kesatuan Afrika (AU), termasuk pemimpin serantau, dalam usaha mereka untuk mengakhiri krisis ini.

UAE telah menyokong seruan Majlis Keamanan dan Keselamatan AU kepada pemimpin puak bermusuhan untuk bertemu di bawah naungan AU dan Pihak Berkuasa Antara Kerajaan mengenai Pembangunan tanpa sebarang penangguhan serta mengambil bahagian dalam proses perbincangan politik Sudan yang inklusif di Addis Ababa dari 10 Jun hingga 15 Julai.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan di New York, Perwakilan UAE di PBB membuat seruan segera untuk mengatasi risiko kebuluran dan terus menekankan kepentingan membenarkan dan memudahkan laluan bantuan kemanusiaan yang segera, tanpa halangan dan berterusan untuk orang awam yang memerlukan.

“Komuniti antarabangsa harus meningkatkan sokongan mereka kepada Sudan secara signifikan. Respons terhadap krisis ini terlalu penting untuk diteruskan daripada dilengah-lengahkan oleh puak-puak bermusuhan yang tidak mewakili kepentingan rakyat Sudan,” kata Perwakilan UAE.

“UAE terus memberi tumpuan untuk bekerjasama dengan rakan-rakan antarabangsa bagi mengurangkan risiko kebuluran dan menggalakkan pihak-pihak yang bersengketa untuk terlibat secara positif dalam satu proses politik.

Tambahan pula,  UAE menyokong semua inisiatif yang bertujuan untuk mengakhiri konflik ini dan dengan yakin percaya bahawa rundingan damai harus disokong oleh semua yang ingin melihat penyelesaian damai kepada konflik berkenaan, ” katanya.

Negara itu mengesahkan “sokongan kepada usaha-usaha untuk meredakan ketegangan, melaksanakan gencatan senjata dan memajukan rundingan bagi mengembalikan kerajaan yang sah mewakili semua rakyat Sudan.”

UAE akan terus membawa kesnya melalui PBB untuk membantu mengakhiri konflik ini dan menghapuskan “kabus” maklumat palsu daripada perbincangan antarabangsa yang cuba menyembunyikan jalan penyelesaian konflik dan mengakhiri penderitaan di Sudan.  — BERNAMA-WAM

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini