comscore
Tumpuan :
Mahkamah

[VIDEO] Mahkamah tolak permohonan Daim dan keluarga untuk cabar siasatan SPRM

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan semakan kehakiman oleh bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin dan keluarganya berhubung siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap mereka.

Hakim Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh membuat keputusan itu tanpa kos pada prosiding di mahkamah terbuka hari ini.

Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin dan isteri, Toh Puan Nai’mah Abdul Khalid.

“Pemohon gagal membuktikan unsur niat jahat terhadap pegawai SPRM yang menjalankan siasatan,” katanya.

Daim, 85, isterinya Toh Puan Nai’mah Abdul Khalid, 66, serta empat anak mereka iaitu Asnida, 62, Md Wira Dani, 45, Muhammed Amir Zainuddin, 28, dan Muhammed Amin Zainuddin, 25, serta Menara Ilham Sdn Bhd memfailkan permohonan itu pada 10 Januari lepas dengan menamakan SPRM dan pihak pendakwa raya sebagai responden.

Peguam Kanan Persekutuan, Shamsul Bolhassan hadir bagi pihak responden manakala peguam Tan Sri Tommy Thomas mewakili kesemua pemohon.

Peguam yang mewakili Tun Daim, Tan Sri Tommy Thomas hadir di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur untuk mendengar keputusan permohonan Tun Daim dan keluarganya bagi memulakan semakan kehakiman terhadap siasatan SPRM.- Foto: NSTP

Ketika membacakan penghakiman, Wan Ahmad Farid berkata dakwaan bahawa notis yang dikeluarkan oleh SPRM adalah tidak sah, penggunaan tafsiran perundangan yang berbeza tidak terjumlah kepada kesilapan dalam undang-undang yang boleh diterima pakai dalam semakan kehakiman.

Beliau juga berkata sekadar syak wasangka berkaitan unsur niat jahat atau dakwaan berlaku intimidasi adalah tidak mencukupi.

Peguam Kanan Persekutuan (SFC), Liew Horng Bin hadir di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur untuk mendengar keputusan permohonan Tun Daim dan keluarganya bagi memulakan semakan kehakiman terhadap siasatan SPRM.- Foto: NSTP

“Daim dan isteri beliau sudah didakwa di Mahkamah Sesyen. Isu membabitkan dakwaan bahawa siasatan dan akhirnya pendakwaan mereka adalah bermotifkan politik seharusnya ditangani pada perbicaraan kes jenayah itu.”

“Percubaan untuk membatalkan pendakwaan di Mahkamah Sesyen hendaklah dibuat melalui permohonan jenayah bukan semakan kehakiman,” katanya.

Hakim itu juga berkata pemohon gagal membuktikan bahawa keputusan atau peninggalan keterangan oleh pegawai penyiasat SPRM adalah terjumlah dalam alasan tradisional bagi semakan kehakiman.

“Ringkasnya, ambang itu tidak dilepasi. Oleh kerana pemohon gagal membuktikan unsur niat jahat maka permohonan ini bagi mendapatkan kebenaran untuk memulakan semakan kehakiman harus gagal. Tiada kes yang boleh dihujah untuk memberikan keputusan yang memihak kepada pemohon pada pendengaran substantif jika kebenaran diberikan.”

“Justeru itu, pemberian kebenaran dalam situasi sedemikian adalah sia-sia. Oleh itu, permohonan untuk kebenaran bagi memulakan semakan kehakiman ditolak,” katanya.

– BERNAMA

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini