comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Representasi pegawai SPRM, Datuk Roy kaji semula tuduhan rasuah ditolak 

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Jabatan Peguam Negara (AGC) menolak representasi dikemukakan seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan ahli perniagaan dikenali sebagai ’Datuk Roy’ untuk mengkaji semula pertuduhan rasuah berjumlah RM640,000 supaya anak bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak direman SPRM.

Timbalan Pendakwa Raya, Farah Ezlin Yusop Khan memberitahu Hakim Mahkamah Sesyen Suzana Hussin bahawa representasi yang dikemukakan Mohd Rasyidi Mohd Said, 44, dan Datuk Roy atau nama sebenarnya Mohd Hussein Mohd Nasir, 55, pada 1 Julai lepas telah ditolak AGC semalam.

Suzana kemudian mengekalkan tarikh perbicaraan pada 8 dan 9 Ogos yang ditetapkan sebelum ini.

Pada prosiding sebutan itu peguam Ariff Azami Hussein mewakili kedua-dua tertuduh.

Mohd Rasyidi dan Mohd Hussein didakwa bersama-sama secara rasuah meminta untuk diri mereka atau bagi mana-mana orang lain suatu suapan wang tunai berjumlah RM400,000 daripada Siti Dalena Berhan, 47, sebagai dorongan untuk tidak menahan reman Datuk Fakhri Yassin Mahiaddin semasa siasatan pihak SPRM.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di sebuah restoran di Bangsar, di sini antara 9 dan 11 malam, 5 Mac tahun lepas.

Mereka juga didakwa menerima suapan untuk diri mereka atau bagi mana-mana orang lain iaitu wang tunai RM240,000 daripada Syed Farid Syed Al Attas, 41, sebagai dorongan untuk tidak menahan reman individu sama semasa siasatan pihak SPRM.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di sebuah restoran di Desa Sri Hartamas, di sini, antara pukul 2 dan 4 petang, 6 Mac tahun lepas.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16 (a) (A) Akta SPRM 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Mohd Hussein turut berdepan dengan satu lagi pertuduhan meminta rasuah RM2 juta untuk dirinya daripada Siti Dalena dan Syed Farid sebagai dorongan untuk menukarkan pertuduhan kepada yang lebih ringan, menukar keterangan tertuduh kepada saksi, dan mengurangkan wang jaminan terhadap kes pendakwaan yang dihadapi  ahli perniagaan Adam Radlan Adam Muhammad.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di sebuah premis di Kampung Melayu Kepong, di sini, pada Februari 2023 dan pertuduhan mengikut Seksyen 16 (a) (A) Akta SPRM 2009.- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini