comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Seludup Diesel: Tiga warga Thailand didenda RM30,000

 

Foto hiasan

KANGAR: Tiga lelaki warga Thailand masing-masing didenda RM30,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah menyeludup keluar bahan api bersubsidi diesel di Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin (ICQ) Padang Besar, pada November tahun lepas.

Hakim Musyiri Peet menjatuhkan hukuman itu ke atas Theerapong Wongyai, 26, Anan Pusu, 29, dan Amnuaprasit Chaiwichit, 43, dan memerintahkan mereka menjalani hukuman penjara 18 bulan sekiranya gagal membayar denda itu.

Pada 29 Nov tahun lepas, Theerapong dihadapkan ke mahkamah atas pertuduhan memasukkan 69 liter minyak diesel ke dalam tangki kenderaan jenis Nissan Navara dengan tujuan membawa keluar bahan kawalan itu ke Thailand sekitar 11.30 pagi pada 26 Nov 2022.

Sementara Anan dituduh cuba membawa keluar 70 liter diesel menggunakan kenderaan Toyota Hilux Vigo pada 12.45 tengah hari, 25 Nov dan Amnuaprasit dituduh cuba membawa keluar 41 liter diesel menggunakan kenderaan Ford Ranger pada 11.40 pagi, 26 Nov.

Kesalahan dilakukan mengikut Subperaturan 3 (1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan (Larangan Eksport) 2011 dan boleh dihukum mengikut Perenggan 5 (a) peraturan sama.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup (KPDN) Syazwani Zawawi.

— BERNAMA

Loading...
Terkini