comscore
Tumpuan :
Politik

25 tahun PKR: Hayati perjuangan, jangan alpa kuasa dimiliki – Anwar

KUALA LUMPUR: Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan semua ahli terutama generasi muda supaya menghayati perjuangan parti dan tidak alpa dengan ‘kuasa’ yang dimiliki apabila menjadi pemerintah.

Beliau berkata bakat pemimpin muda perlu digilap dan bersedia untuk meneruskan perjuangan PKR kerana ramai individu yang mengasaskan parti itu termasuk Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail serta rakan-rakannya semakin berusia dan ada antara mereka sudah uzur.

Anwar berkata generasi muda tidak harus melupakan dasar perjuangan parti selama 25 tahun sejak penubuhan PKR.

“Mereka ini berjuang tanpa habuan, tanpa kedudukan tapi semata-mata demi pengorbanan. Saya harap generasi baharu tidak akan melupakan jasa mereka.

“Sepertimana saya selalu sebut, kuasa itu mampu memukau, kuasa itu suatu yang gemerlapan. Maka ingat tentang asas perjuangan, jangan guna kuasa untuk menimbun harta, jangan guna kuasa untuk hilangkan idealisme bahawa kita pegang amanah untuk melakukan perubahan,” katanya ketika berucap pada majlis Sambutan 25 Tahun PKR di Depot Sentul di sini malam ini.

Turut hadir Pengerusi Majlis Penasihat PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden Rafizi Ramli, Setiausaha Agung Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Ketua Penerangan Fahmi Fadzil, Ketua Wanita Fadhlina Sidek dan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Adam Adli Abdul Halim.

Anwar juga berkata meskipun PKR ‘diserang’ dengan pelbagai tohmahan oleh pihak pembangkang namun sebagai parti dalam Kerajaan Perpaduan, ia tetap memperjuang dasar dan hak rakyat.

“Kita lihat umpamanya kempen PRK KKB (Pilihan Raya Kecil Kuala Kubu Baharu), isu ini terus dimainkan. Mana boleh di Malaysia majoriti Islam, perwakilan di Parlimen Islam tapi nak nafikan hak (kaum) Cina, India, Dayak atau Iban, Kadazan untuk tetap diwakili.

“Saya nak beritahu Keadilan (PKR) akan tetap pertahan Perlembagaan serta negara ini supaya aman dan setiap suku kaum mesti dapat perwakilan (hak) yang adil,” katanya.

Beliau berkata Kerajaan Perpaduan akan terus mendukung hak Melayu dan Bumiputera secara adil dan tidak akan berganjak dengan serangan berbentuk sentimen perkauman yang sempit.

Menyentuh soal dasar luar, Anwar berkata Kerajaan Malaysia akan mempertahan dasar negara bebas dan merdeka dalam menjalin hubungan dengan negara asing.

“Kita tetap pertahankan dasar bebas dan merdeka… hubungan kita dengan barat, dengan Amerika Syarikat dan Eropah, kita harus perkukuhkan… dan hubungan (kita) termasuk dengan China, Jepun dan Korea Selatan harus terus dipertingkat serta jiran-jiran yang penting dalam ASEAN,” katanya.

Beliau berkata ini termasuk konflik di Gaza, Palestin yang menyaksikan kerajaan Malaysia komited dan tegas memperjuangkan isu itu di mata dunia.– BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini