comscore
Tumpuan :
Nasional

3 remaja sesat ditemukan selamat

Tiga remaja yang sesat di Gunung Keriang ditemukan selamat oleh pasukan bomba. – FOTO: NSTP/Ihsan Bomba

ALOR SETAR: Tiga remaja yang dipercayai sesat di Gunung Keriang, semalam berjaya ditemukan dengan bantuan pasukan bomba dan malim gunung.

Ketua Zon 1, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penguasa Kanan Bomba I Ahmad Aminudin Abd Rahim berkata, mereka ditemui pada jam 8.30 malam tadi.

Beliau berkata, kesemua mangsa iaitu dua remaja perempuan berusia 14 tahun dan seorang lelaki berusia 17 tahun itu ditemui dalam keadaan letih dan tidak bermaya di kawasan pencarian di gunung berkenaan.

Difahamkan, pihak Bomba menghadapi kesukaran untuk membawa turun mangsa disebabkan faktor cuaca gelap selain kesemua mangsa dalam keletihan.

Tinjauan di lokasi mendapati, ambulans dari Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), jentera Bomba dan kenderaan polis turut berada sepanjang operasi pencarian dilakukan.

Selain itu, keluarga ketiga-tiga remaja itu turut berada di lokasi untuk mengetahui perkembangan kesemua mangsa.

Menurut ahli keluarga mangsa yang enggan dikenali, mereka sudah beberapa kali mendaki gunung berkenaan malah ada yang pernah memasuki Gua Terus itu.

Namun nasib tidak menyebelahi mereka apabila tiga daripadanya tersesat selepas mengambil batu kristal dari gua berkenaan untuk dibawa pulang.

“Saya harap kejadian ini menjadi pengajaran buat mereka dan mereka datang dari rumah di Jitra ke sini semata-mata untuk mendaki Gunung Keriang ini,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Terdahulu keseronokan lima remaja mendaki Gunung Keriang di sini, semalam berakhir selepas tiga daripada mereka sesat, memaksa pasukan penyelamat mengerakkan operasi mencari dan menyelamat (SAR).

Mereka sebelum itu dipercayai mendaki gunung berkenaan bermula 9 pagi, sebelum memasuki Gua Terus, namun gagal mencari jalan keluar.

Berikutan itu, pasukan dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Alor Setar bersama pasukan polis dan malim gunung terbabit melakukan misi pencarian kesemua mangsa selepas menerima panggilan kecemasan pada jam 6.12 petang semalam.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini