comscore
Tumpuan :
Nasional

737kg ikan bandaraya berjaya ditangkap dalam tempoh 4 jam

Ikan bandaraya yang ditangkap pada Program Pemuliharaan Sumber Perikanan Darat – Memburu Ikan Asing Bersama Komuniti di Denai Sungai Kebangsaan @ Sungai Langat Bangi.- Foto: NSTP

BANGI: Ikan bandaraya atau Hypostomus plecostomus menjadi spesies invasif paling dominan di sekitar sungai di Lembah Klang kerana sifatnya yang sukar dimusnahkan.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pertanian Selangor, Izham Hashim, berkata hampir semua sungai di Lembah Klang termasuk tasik dan lombong kini terjejas dengan kebanjiran spesies itu termasuk Sungai Klang, Sungai Langat dan Sungai Selangor.

Beliau berkata, ikan ini pada asalnya diternak di dalam akuarium untuk membersihkan kotoran tetapi apabila saiznya menjadi besar ia dilepaskan ke dalam sungai.

“Memang dia lepaskan seekor, tapi kalau ribuan orang yang berbuat seperti itu, ia akan jadi banyak dan membiak dengan cepat. Memang kita hadapi masalah sangat besar.

“Ikan ini akan menebuk lubang di tepi tebing sungai untuk bertelur dan sebagainya menyebabkan tebing sungai akan terhakis dan runtuh,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Pemuliharaan Sumber Perikanan Darat-Memburu Ikan Asing Bersama Komuniti di Denai Sungai Kebangsaan di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengarah Perikanan Selangor, Noraisyah Abu Bakar dan Pengasas Komuniti Pemburu Ikan Bandaraya, Mohamad Haziq A Rahman.

Dalam program bermula jam 7 sehingga 11.30 pagi itu, sebanyak 737 kilogram ikan bandaraya berjaya ditangkap. Menerusi progrsm itu juga sebanyak 10,000 benih ikan lampam dilepaskan ke Sungai Langat.

Izham berkata, kerajaan kini dalam perancangan membantu daripada segi tempat pemprosesan ikan itu selepas ia ditangkap untuk dibuat palet.

“Mungkin kita boleh sediakan tempat yang lebih tetap untuk proses (ikan yang ditangkap). Kita tangkap, proses, hancurkan dan dibuat makanan ikan.

“Kita buat palet untuk dijual dan harganya 30 peratus lebih murah daripada harga pasaran makanan ikan. Ini satu petanda baik yang boleh dijadikan sumber untuk alternatif.

“Selain itu, kita juga akan beri insentif kepada mereka yang menghantar ikan itu. Kita sedang tengok semua ini,” katanya.

Ditanya aspek penguatkuasaan, Izham berkata, pihaknya kini sedang dalam proses pemurnian undang-undang.

“Ia sudah dibawa dalam mesyuarat exco dan sedang dilihat oleh kamar undang-undang. Tahun ini juga kita akan selesaikan.

“Isu ini juga membabitkan pelesenan tempat ternakan ikan seperti bagaimana pelepasan dalam sungai,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini