comscore
Tumpuan :
Nasional

Bekalan air pulih sepenuhnya di Pasir Gudang

Penduduk di Pasir Gudang mengisi air dari lori tangki yang dihantar oleh Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) ketika masalah bekalan air berlaku. Foto: FB Onn Hafiz Ghazi

JOHOR BAHRU: Bekalan air yang terjejas di kawasan Pasir Gudang sejak Jumaat minggu lalu pulih sepenuhnya sejak tengah malam tadi dan paras air tangki juga kembali kepada normal.

Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, kerajaan negeri turut berbincang dan meminta jasa baik Ranhill SAJ untuk melihat kepada kaedah bagi memberi rebat kepada pengguna yang terkesan agar dapat mengurangkan beban pengguna.

Beliau berkata, pihaknya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pihak serta semua agensi serta organisasi yang banyak membantu dan menyalurkan bekalan air secara alternatif.

Menurutnya, ia termasuk Yayasan Raja Zarith Sofiah; Ranhill SAJ; Angkatan Tentera Malaysia (ATM); Persatuan Bulan Sabit Merah; Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia; Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG); Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB); Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) dan agensi swasta.

“Di kesempatan ini, saya ingin memohon maaf kepada semua penduduk dan sektor perniagaan di Pasir Gudang yang mengalami kesulitan akibat kejadian berkenaan.

“Masalah air yang terjadi akibat paip bocor di Persiaran Seri Alam berlaku di luar jangka, ekoran kerja teknikal yang dijalankan.

“Namun saya yakin tempoh bertindak serta terbitan jadual bantuan bekalan air mesti diperbaiki, jika berlaku lagi kejadian seumpama ini,” katanya.

Onn Hafiz berkata, kerajaan negeri sentiasa memandang serius isu ketiadaan air, sama ada untuk kegunaan seharian penduduk mahupun sektor industri.

“Prosedur operasi standard (SOP) untuk menangani perkara sebegini akan disemak dan ditambahbaik agar bekalan air terawat akan terus dapat disalurkan kepada pengguna,” katanya menerusi perkongsian di Facebook hari ini.

Loading...
Terkini