comscore
Tumpuan :
Nasional

Datuk Mutang Tagal ketengahkan nama ‘Lun Bawang’

KUCHING: Pemergian Yang Dipertua Dewan Negara, Datuk Mutang Tagal merupakan satu kehilangan besar buat Sarawak dan negara.

Figura daripada suku kaum Lun Bawang iaitu satu daripada etnik Orang Ulu di utara Sarawak itu meninggal dunia kira-kira 11.46 pagi ini pada usia 69 tahun di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur.

Dilahirkan pada 5 Oktober 1954, mendiang yang berasal dari Lawas menerima pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan (SK) Long Semadoh dan SK Ba’kelalan sebelum menempuh zaman remaja di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Limbang dan SMK Lawas

Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang di Miri dan seterusnya mengikuti pengajian dalam bidang undang-undang di Universiti Malaya.

Khidmat bakti Mutang dalam gelanggang politik bermula apabila beliau menang tanpa bertanding di kerusi Parlimen Bukit Mas pada 1982 dan terus kekal menjadi wakil rakyat kawasan itu sehingga 1990.

Panggilan untuk berbakti di peringkat Persekutuan muncul sekali lagi apabila Mutang yang memiliki latar belakang sebagai pengamal undang-undang dilantik sebagai Yang Dipertua Dewan Negara yang ke-20 pada 19 Februari lalu.

Pelantikan itu sekali gus mencipta sejarah tersendiri apabila Mutang menjadi pemimpin pertama dari etnik Lun Bawang dilantik ke jawatan tertinggi dewan terhormat itu.

Beliau menggantikan Tun Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang meletakkan jawatan, susulan dilantik sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak pada 26 Januari lalu.

Selain itu, Mutang juga menjawat beberapa jawatan lain antaranya Presiden Dewan Perniagaan dan Industri Orang Ulu (OUCCI), Penasihat Undang-Undang Persatuan Lun Bawang Sarawak dan Naib Presiden Persekutuan Perniagaan Sarawak (SBF).

Pada 6 Mei lalu, Mutang menerima rawatan perubatan di IJN susulan masalah kesihatan yang dialaminya ketika berada di Azerbaijan.

Mutang tiba di tanah air dari Azerbaijan setelah berada di negara itu untuk lawatan kerja bermula 29 April lalu dan pulang lebih awal daripada yang jadualnya.

Mendiang meninggalkan isteri, Datin Ho May Leng dan tiga anak. –BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini