comscore
Tumpuan :
Nasional

Isteri Tun Daim akan didakwa esok

KUALA LUMPUR: Toh Puan Nai’mah Abdul Khalid, isteri bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin akan didakwa di Mahkamah Sesyen di sini esok.

Peguam belanya, Rajesh Nagarajan ketika dihubungi mengesahkan perkara tersebut.

Difahamkan bahawa Nai’mah akan didakwa di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pada 10 Januari, Nai’mah dan dua anak lelakinya, Amir dan Amin, dipanggil ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya untuk merakamkan kenyataan mereka.

Menurut SPRM, tindakan itu dilakukan untuk menentukan beberapa aset bernilai tinggi di dalam dan luar negara yang dimiliki oleh syarikat-syarikat yang dimiliki oleh mereka berkaitan dengan siasatan terhadap Daim.

SPRM berkata notis telah disampaikan kepada Daim di bawah Seksyen 36(1)(a) Akta SPRM 2009, pada 7 Jun 2023 sementara ahli keluarganya menerima notis di bawah Seksyen 36(1)(b) Akta SPRM 2009.

Peguam keluarga tersebut mendakwa seluruh sesi pemeriksaan sebagai ‘ekspedisi memancing besar-besaran’, bertujuan untuk mengumpul maklumat bagi mendakwa Daim.

Pada 23 Disember, SPRM mengesahkan bahawa ia sedang menyiasat Daim berhubung tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram.

Ini berkaitan dengan maklumat yang diperoleh daripada kertas Pandora yang mengaitkan beberapa tokoh Malaysia terkemuka dengan tempat perlindungan cukai di luar pantai.

Pengesahan itu datang selepas SPRM pada 18 Disember menyita Menara Ilham setinggi 58 tingkat, hartanah komersial di pusat bandar Kuala Lumpur yang dilaporkan dimiliki keluarga Daim.

Pada 28 Disember, Daim dalam satu kenyataan menyifatkan penyiasatan SPRM terhadapnya dan keluarganya sebagai “bermotif politik.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini