comscore
Tumpuan :
Nasional

Kegiatan lumba haram di Lebuhraya Guthrie dalam pemantauan polis

Hantaran di laman X oleh @DianaParish mengenai tindakan penunggang motosikal berkumpul di Bandar Elmina dipercayai untuk berlumba di Lebuhraya Guthrie. – Foto NSTP/Ihsan Polis

KUALA LUMPUR: Polis sudah melaksanakan puluhan operasi bagi membanteras kegiatan lumba haram motosikal yang dilaporkan kerap berlaku di Lebuhraya Guthrie berhampiran Bandar Elmina, Sungai Buloh dekat sini, sepanjang tahun ini.

Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Mohd Hafiz Muhammad Nor berkata, polis sentiasa memantau kegiatan lumba haram di lokasi terbabit dan pihaknya berterima kasih atas keprihatinan masyarakat berhubung isu itu termasuk mendedahkan menerusi media sosial.

Ini termasuk aduan yang diterima daripada seorang pengguna X mengenai sekumpulan penunggang motosikal yang dipercayai terbabit kegiatan lumba haram di lokasi terbabit, menerusi satu ciapan, semalam.

“Rakaman video yang dimuat naik di laman X @DianaParish memaparkan sekumpulan penunggang motosikal berkumpul di bahu jalan sehingga mengganggu keselamatan pengguna jalan raya yang lain.

“Semakan mendapati kejadian itu berlaku di kawasan Denai Alam menghala ke Lebuhraya Guthrie,” katanya dalam kenyataan, malam tadi.

Mohd Hafiz berkata, pihaknya sentiasa cakna berkenaan isu berkaitan penunggang motosikal yang berkumpul disyaki untuk berlumba di lebuh raya terbabit dan kerap melakukan operasi bagi membanteras kegiatan itu.

“Sepanjang tahun lalu, 40 operasi dijalankan Polis Trafik Daerah Sungai Buloh di lokasi terbabit dengan 22 motosikal disita dan 1,616 keping saman dikeluarkan atas kepelbagaian kesalahan.

“Dalam tempoh enam bulan tahun ini, 102 motosikal disita dan 958 keping saman telah dikeluarkan dalam 21 operasi yang dijalankan,” katanya.

Selain itu, katanya pihaknya turut menahan 41 individu sepanjang operasi yang dijalankan pada tahun ini atas kesalahan penggunaan nombor pendaftaran palsu, jenayah dadah dan lain-lain kesalahan.

Mohd Hafiz berkata pemantauan mendapati kegiatan lumba haram di Lebuhraya Guthrie sebelum ini aktif pada malam hujung minggu, namun selepas polis kerap melakukan operasi, kumpulan penunggang motosikal menukar modus operandi berlumba pada sebelah siang hujung minggu.

“Polis Daerah Sungai Buloh menghargai keprihatinan masyarakat dalam membantu polis memerangi kes-kes lumba haram.

“Sehubungan itu, sebarang maklumat berkaitan perkara ini boleh disalurkan ke Pusat Kawalan Daerah Sungai Buloh di talian 03-61579204 atau di Facebook Polis Daerah Sungai Buloh,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini