comscore
Tumpuan :
Nasional

Laporan Awal nahas Elmina: Punca kemalangan dalam laporan akhir dijangka Ogos depan

PETALING JAYA: Punca nahas udara membabitkan pesawat Beechraft di Bandar Elmina, Shah Alam pada 17 Ogos lalu akan dimasukkan ke dalam Laporan Akhir yang dijangka selesai selewat-lewatnya, Ogos 2024.

Laporan Awal Nahas Kemalangan Udara Elmina dikeluarkan Kementerian Pengangkutan (MoT), hari ini menyatakan analisis awal kotak perakam suara kokpit (CVR) yang dipulihkan memberi petunjuk kritikal untuk mendedahkan punca kemalangan, dengan tumpuan pada sistem kawalan penerbangan pesawat.

“Keputusan daripada pemeriksaan dan pemeriksaan yang belum selesai bagi bahagian dan komponen pesawat yang berkaitan di makmal NTSB dan OEM adalah perlu untuk menyediakan bukti kerjasama dan konklusif dalam menentukan punca kemalangan,” menurut Laporan Awal itu.

Artikel berkaitan: Laporan Awal nahas Elmina : Kedua-dua juruterbang sihat, mendapat rehat cukup sebelum penerbangan 

Laporan Awal itu juga menyatakan, data CVR dihantar ke Kemudahan Perakam Penerbangan TSIB, Singapura, pada 20 Ogos lalu, namun usaha memuat turun data ini tidak berjaya kerana isu teknikal.

“Pemulihan data daripada modul storan memori CVR di makmal perakam penerbangan TSIB bermula pada 20 Ogos lalu. Proses pemulihan dilakukan berdasarkan Prosedur Penyiasatan Kemalangan FA2100 L3Harris FA2100 Rev. F dan bahan Latihan Penyiasat Kemalangan L3 165E1436-22 (bertarikh 18 Jun 2012),” katanya.

Usaha itu kemudian diteruskan dengan menghantar data CVR ke  L3Harris Technologies di St. Petersburg, Florida, Amerika Syarikat, 28 Ogos lalu dan berjaya dimuat turun sepenuhnya.

Artikel berkaitan: Laporan Awal nahas Elmina: Tiada bulu burung, objek asing ditemui pada kedua-dua belah enjin pesawat

“Pembongkaran modul memori, termasuk penyingkiran komponen pemasangan kabel yang tinggal adalah lancar. Pengukuran selamat kepada kuasa dilakukan selepas penyingkiran sisa kabel berada dalam spesifikasi,” kata laporan itu lagi.

Dalam kejadian pada 17 Ogos lalu, 10 individu termasuk enam penumpang dan dua kru pesawat maut.

Pesawat ringan yang dalam perjalanan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang turut mengorbankan Exco Pahang, Datuk Seri Johari Harun.

Loading...
Terkini