comscore
Tumpuan :
Nasional

[VIDEO] Pekerja Bangladesh terabai dibayar lebih RM1 juta

 

KUALA LUMPUR: Majikan kepada 733 pekerja Bangladesh di Pengerang, Johor diarah membayar tunggakan gaji bernilai lebih RM1 juta.

Kementerian Sumber Manusia (KSM) berkata, keputusan itu dibuat selepas Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung JTKSM menjalankan prosiding pendengaran kes tuntutan buruh tidak diberi pekerjaan seperti dijanjikan selepas dibawa masuk ke negara ini.

Katanya, prosiding berkenaan dilaksanakan pegawai Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Johor dengan kehadiran majikan dan pekerja serta disaksikan pegawai Kedutaan Bangladesh, Isnin lalu.

“Kedua-dua pihak mencapai persetujuan bersama dengan pembayaran gaji sejumlah RM1,035,557.50 kepada pekerja berkenaan.

“KSM menegaskan pekerja yang dibawa masuk dan tidak diberikan pekerjaan masih menjadi tanggungjawab majikan untuk membayar gaji pekerja seperti ditegaskan Menteri Sumber Manusia pada 16 Januari 2024 semasa mengulas mengenai kes ini.

“Pihak syarikat juga akan menempatkan pekerja terbabit kepada majikan baharu melalui Proses Pertukaran Majikan (PTM) Khas yang akan dibantu JTKSM,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Pada 16 Januari lalu, JTK Johor dilapor sudah melengkapkan 13 kertas siasatan berhubung isu majikan menipu pekerja asing yang berlaku di Pengerang, Johor.

Menteri Sumber Manusia, Steven Sim Chee Keong, dilaporkan berkata kertas siasatan itu membabitkan pelanggaran mengikut Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446).

Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said, mendedahkan terdapat kira-kira 2,500 pekerja asing ditipu majikan yang berada di Pengerang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pengerang dilaporkan berkata, Malaysia sudah tidak boleh bertolak ansur dengan pencabulan hak asasi manusia, termasuk dalam sektor perniagaan dan tiba masa untuk mengambil tindakan tegas terhadap perniagaan tidak bertanggungjawab.

Sementara itu, KSM berkata, kejayaan prosiding berkenaan muncul sebagai duluan yang akan menjadi rujukan dalam kes buruh akan datang kerana membabitkan pekerja asing dibawa masuk secara sah tetapi tidak diberikan pekerjaan selepas masuk ke dalam negara dan diabaikan.

“Majikan yang didapati bersalah akan disenarai hitam oleh pihak berkuasa dan baki kuota pekerja asing akan dibatalkan.

“KSM tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang melanggar perundangan perburuhan dan akan sentiasa memastikan kebajikan pekerja sentiasa terjamin,” katanya.

Loading...
Terkini