comscore
Tumpuan :
Nasional

Selangor hantar surat hasrat, setuju laksana Akta Pengurusan Sisa Pepejal 

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari. – FOTO: Fail NSTP

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor akan menghantar surat hasrat (LoI) kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dalam tempoh segera berhubung pelaksanaan Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672).

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, keputusan mengenai perkara itu telah diputuskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada Rabu lepas, antara lain untuk membolehkan rundingan dan perbincangan antara pihak berkuasa tempatan (PBT) dan KPKT dapat dilaksanakan.

“Kita akan hantar surat itu hari ini atau selewatnya pada Isnin. LoI ini akan diikuti dengan rundingan dan perbincangan berkaitan kerana perjanjian pelaksanaan antara Persekutuan dan negeri perlu dilakukan.

“Banyak yang perlu diserahkan kerana pelaksanaan ini juga melibatkan sebahagian kuasa di bawah PBT, sebab itu perjanjian tidak hanya antara kerajaan negeri dan KPKT tetapi juga membabitkan KPKT dan PBT,” katanya pada sidang media selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Pusat Pembangunan Kemahiran Teknikal Selangor dan syarikat jualan motosikal iMotorbike di sini hari ini.

Datuk Seri Amirudin berkata, semua urusan itu perlu diselesaikan segera kerana kerajaan negeri menyasarkan pelaksanaan akta itu dapat direalisasikan tahun ini mengikut peruntukan kerajaan Persekutuan.

Sebelum ini Menteri KPKT, Nga Kor Ming dilaporkan berkata, pihaknya sedang menunggu keputusan kerajaan negeri Selangor berhubung pelaksanaan Akta 672 di negeri itu bagi membolehkan kementerian mengambil langkah seterusnya, termasuk melakukan rundingan secara terperinci.

Setakat ini tujuh negeri telah menggunakan akta berkenaan iaitu Kedah, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Perlis dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Akta itu untuk memastikan keseragaman undang-undang dalam mengawal selia pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam bagi memastikan pengurusan sisa pepejal yang lebih cekap serta merancakkan ekonomi kitaran.- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini