comscore
Tumpuan :
Nasional

Tragedi kepala air: Usaha cari 2 lagi kanak-kanak hilang diteruskan pagi ini

Seramai 50 anggota merangkumi pelbagai agensi penyelamat digerakkan dalam SAR dua lagi kanak-kanak hilang akibat dihanyutkan kepala air di Sungai Kenjur, dekat Kampung Poh, Bidor. FOTO: Ihsan bomba

TAPAH: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) dua lagi kanak-kanak yang masih hilang akibat dihanyutkan kepala air di Sungai Kenjur, dekat Kampung Poh, Bidor, di sini disambung semula pada 8 pagi ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Sayani Saidon berkata seramai 50 anggota penyelamat dari pelbagai agensi diketuai bomba bersama unit anjing pengesan K9 dipecahkan kepada lima kumpulan.

Menurutnya, pencarian pagi ini difokuskan kepada mengikut arus sungai ke hilir, dalam radius kawasan sejauh enam kilometer (km) dari lokasi perkelahan mangsa.

“Anggota dipecahkan ke lima lokasi yang telah dikenalpasti dimana setiap kumpulan akan meliputi satu km.

“Dua bot Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tapah dan BBP Slim River ditempatkandi BBP Bidor untuk kegunaan operasi.

“Pihak Sapura telah hadir untuk membantu ‘set up’ komunikasi di lokasi Pusat Kawalan Tempat Kejadian (PKTK),” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Terdahulu, media melaporkan hajat empat beranak untuk berkelah bertukar tragedi apabila si ibu, Aszura Bani, 37, ditemukan lemas manakala tiga anaknya hilang akibat dihanyutkan kepala air semasa beriadah di Sungai Kenjur, dekat Kampung Poh, di sini, dalam kejadian jam 4.30 petang, semalam.

Selang lebih lima jam kemudian, mayat mangsa kedua, Hafif Muhayat Azam, 4, ditemukan lemas oleh penduduk kampung pada 9.50 malam tadi.

Dua lagi anak Aszura yang masih hilang ialah Hanna Mikayla Azam, 7, dan Hanum Marissa Azam, 2.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini