comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Harga RON95 dijangka naik secara berperingkat akhir tahun ini

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Siling subsidi untuk RON95 dan diesel, yang kini ditetapkan masing-masing pada RM2.05 dan RM2.15 seliter, mungkin tertakluk kepada semakan dan berpotensi meningkat secara beransur-ansur kemudiannya pada akhir tahun ini.

Penganalisis PublicInvest Research, Sabrina Edora, berkata harga sebenar RON95 dijangka mencecah kira-kira RM3.22 seliter jika tanpa subsidi petrol berbanding RM2.05 seliter ketika ini.

“Selain itu, kami menganggarkan bahawa penghapusan subsidi bahan api untuk kumpulan pendapatan T20 akan meningkatkan inflasi sebanyak 0.45 hingga 0.75 mata peratusan tambahan setiap tahun,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

Indeks Harga Pengguna (IHP) mencatatkan kadar pertumbuhan yang lebih perlahan sebanyak 3.3 peratus pada April 2023 berbanding 3.4 peratus pada Mac 2023, sejajar dengan jangkaan pasaran.

Manakala, kadar inflasi teras meningkat pada kadar yang lebih perlahan sebanyak 3.6 peratus pada April berbanding 3.8 peratus pada Mac.

PublicInvest Research menjangkakan inflasi keseluruhan di negara ini berkemungkinan purata antara 3.0 peratus dan 3.5 peratus pada 2023, dengan kaveat bahawa sebarang pindaan pada had harga minyak runcit atau pelaksanaan langkah kawalan harga mungkin menjejaskan unjuran itu.

Bank Negara Malaysia (BNM) pula menjangkakan inflasi pada tahun ini antara 2.8 peratus hingga 3.8 peratus.

Mengulas lanjut, Sabrina berkata, inflasi keseluruhan telah memperlihatkan trajektori menurun dalam beberapa bulan kebelakangan ini, terutamanya didorong oleh pelbagai faktor kos.

Beliau berkata, walaupun keadaan secara umumnya berkurangan, inflasi teras bersedia untuk kekal pada paras tinggi berikutan keadaan permintaan yang kukuh.Katanya, tinjauan inflasi cenderung kepada risiko yang ketara ke arah peningkatan, kekal terdedah kepada potensi perubahan dalam dasar domestik yang berkaitan dengan subsidi dan kawalan harga, serta perkembangan dalam pasaran kewangan dan harga komoditi global.

Loading...
Terkini