comscore
Tumpuan :
Dunia

11,000 rakyat Palestin ditahan di penjara Israel tahun lalu

Tentera Israel beroperasi di Semenanjung Gaza dalam gambar edaran ini dikeluarkan pada 6 Januari 2024. FOTO Pasukan Pertahanan Israel/Edaran melalui. – Foto: REUTERS

RAMALLAH: Lebih 11,000 penduduk Palestin ditahan di penjara Israel sepanjang tahun 2023 dengan separuh daripadanya ditangkap selepas 7 Oktober.

“Jumlah itu hampir menyamai angka tangkapan yang dilakukan antara tahun 2001-2002 semasa gelombang Intifada Al-Aqsa Kedua dan tidak termasuk tahanan Gaza selepas 7 Oktober,” kata Suruhanjaya bagi Tahanan dan Hal Ehwal Bekas Tahanan Palestin dalam kenyataan bersama tiga lagi organisasi berkaitan tahanan Palestin.

Organisasi berkenaan ialah Kelab Tahanan Palestin, Yayasan Penjagaan Tahanan dan Hak Asasi Manusia Palestin “Addameer” dan Pusat Maklumat Wadi Hilweh-Baitulmaqdis.

Kenyataan berbahasa Arab itu menjelaskan jumlah tangkapan dalam tempoh tiga bulan terakhir tahun 2023 selepas 7 Oktober lalu melebihi 5,500, termasuk 355 kanak-kanak, 184 wanita dan 50 wartawan warga Palestin.

“Ini bukan sahaja mencerminkan peningkatan dalam bilangan mereka yang ditangkap malah merupakan bukti terhadap tahap kekejaman tentera penjajah Israel,” menurut kenyataan itu seperti dipetik Agensi Berita dan Maklumat Palestin WAFA.

Menurut kenyataan itu lagi, sejak 7 Oktober tentera Zionis Israel mula menggiatkan kempen besar-besaran untuk menahan orang awam Palestin di pusat-pusat perlindungan, sekolah, rumah malah di ‘koridor kemanusiaan selamat’ di Gaza.

Namun sehingga kini nasib dan bilangan sebenar mereka masih belum dapat dipastikan.

Peguam dan wakil Palang Merah turut dihalang daripada melawat mereka.

Kenyataan itu turut menyelar tindakan itu yang dianggap sebagai jenayah ‘Enforced Disappearance’ dalam Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Loading...
Terkini