comscore
Tumpuan :
Jenayah

Peniaga kerugian RM1.102 juta ditipu pelaburan tidak wujud

Foto hiasan

ALOR SETAR: Seorang peniaga kerugian lebih RM1 juta selepas menjadi mangsa penipu pelaburan ‘Warburg Pincus Legacy’s tidak wujud melalui laman sosial Facebook (FB).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Kedah, Superintendan Loi Yew Lik berkata Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulim menerima laporan berhubung kes penipuan itu daripada mangsa pada 9 Mei lalu pada jam 2.42 petang.

Beliau berkata lelaki berusia 57 tahun itu dikatakan menekan satu pautan dan terus dimasukkan ke satu kumpulan WhatsApp sejak Februari lalu.

“Pada permulaan, mangsa (pengadu) membuat bayaran modal berjumlah RM2,000 dan memperoleh keuntungan berjumlah RM780.”

“Selepas itu, pengadu membuat bayaran modal lagi sebanyak 21 kali transaksi ke akaun bank yang dibekalkan sehingga berjumlah RM1,102,000.”

“Bagaimanapun, mangsa tidak mendapat sebarang keuntungan malah diminta membuat bayaran tambahan berjumlah RM900,000 lagi untuk mendapatkan kesemua wangnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Loi berkata pengadu enggan membuat bayaran tambahan yang diminta kerana mulai curiga dan berasa dirinya ditipu.

Beliau berkata siasatan mendapati laman facebook terbabit adalah “palsu” dan menggunakan nama ‘Warburg Pincus’ iaitu sebuah syarikat pelaburan antarabangsa.

Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Polis menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dengan tawaran pelaburan yang menjanjikan pulangan keuntungan yang lumayan supaya tidak menjadi mangsa sindiket pelaburan yang tidak wujud.

Selain itu, orang awam juga dinasihatkan supaya membuat semakan dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan laman web https://semakmule.rmp.gov.my sebelum membuat pelaburan kepada mana-mana syarikat atau platform pelaburan.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini