comscore
Tumpuan :
Nasional

Badan Peguam saman PDRM, kerajaan halang berarak ke Parlimen serah memorandum

KUALA LUMPUR: Badan Peguam Malaysia memfailkan saman terhadap Polis Diraja Malaysia (PDRM), kerajaan Malaysia dan beberapa pihak lain atas dakwaan menghalang perhimpunan dan perarakan untuk kebebasan kehakiman (Walk for Judicial Independence) Jun lalu.

Perhimpunan dan perarakan itu adalah bagi meluahkan bantahan terhadap tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang mengumumkan secara terbuka siasatan ke atas Hakim Mahkamah Rayuan (Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali), yang dianggap sebagai campur tangan terhadap kebebasan Badan Kehakiman dan pelanggaran prinsip asas pemisahan kuasa.

Badan Peguam bersama presidennya Karen Cheah Yee Lynn, 54, naib presiden Mohamed Ezri Abdul Wahab, 52, setiausaha B Anand Raj, 50 dan bendahari Murshidah Mustafa, 52, selaku plaintif pertama hingga kelima memfailkan saman itu menerusi Tetuan AmerBON di Mahkamah Tinggi di sini, 20 Oktober lalu dan kes ditetapkan untuk pengurusan pada 12 Januari depan di hadapan Timbalan Pendaftar Nor Afidah Idris.

Dalam saman itu semua plaintif menamakan Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Noor Dellhan Yahaya, Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Daerah Dang Wangi DSP Nuzulan Mohd Din, PDRM, Ketua Polis Negara, Menteri Dalam Negeri dan kerajaan Malaysia sebagai defendan pertama hingga keenam.

Berdasarkan pernyataan tuntutan, plaintif mendakwa kesemua defendan telah melanggar hak mereka di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 (APA 2012) dengan menghalang mereka dan 500 ahlinya serta pelatih dalam kamar mengadakan perhimpunan dari tempat letak kereta Padang Merbok, Jalan Parlimen ke Pintu Masuk Utama Parlimen pada 17 Jun lalu dari 7.45 pagi hingga 10 pagi bagi menyerahkan memorandum kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang juga Perdana Menteri ketika itu atau wakilnya.

Semua plaintif mendakwa defendan-defendan telah melakukan salah laku dalam jawatan awam (misfeasans) dengan menahan mereka secara salah, menyebabkan antaranya mereka kehilangan kebebasan dan kerosakan reputasi kerana ditahan secara salah selain kerugian RM19,449 bagi Badan Peguam atas kos yang telah dibelanjakan untuk perarakan itu.

Plaintif antaranya menuntut ganti rugi khas RM19,449, ganti rugi am, keterlaluan dan teladan, kos selain memohon suatu deklarasi bahawa hak plaintif-plaintif telah dicabul dan suatu deklarasi bahawa penahanan mereka adalah tidak sah dan salah di sisi undang-undang. – BERNAMA

Loading...
Terkini