comscore
Tumpuan :
Nasional

CAAM lakukan pemeriksaan tujuan khas di 19 lapangan terbang seluruh negara 

Foto: NSTP

PUTRAJAYA: Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) telah menjalankan pemeriksaan tujuan khas (SPI) di 19 lapangan terbang domestik dan antarabangsa di seluruh negara bagi tempoh dua bulan pertama tahun ini.

Kementerian Pengangkutan (MoT) dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, pemeriksaan itu tertumpu kepada kemudahan aerodrom yang kritikal termasuk landasan, laluan pesawat, apron dan penunjuk arah angin bagi memastikan ia mematuhi piawaian yang telah digariskan dalam dokumen Arahan Penerbangan Awam (CAD) 14 Jilid 1: Reka Bentuk dan Operasi Aerodrom.

“MoT melalui CAAM telah mengambil tindakan segera dan langkah proaktif untuk memastikan keselamatan dan pematuhan aerodrom di Malaysia susulan kemalangan udara di Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda di Tokyo, Jepun pada Januari lepas,” menurut kenyataan itu.

Menurut MoT CAAM telah menganjurkan satu bengkel pematuhan pada 26 Mac lepas, yang dihadiri oleh 66 wakil pengendali aerodrom di seluruh negara antaranya Malaysia Airports Holdings Berhad, Senai Airport Terminal Services Sdn Bhd dan Tanjung Manis Development Sdn Bhd.

Kenyataan itu menyebut bengkel diadakan bertujuan untuk meningkatkan kerjasama antara CAAM sebagai badan kawal selia dengan pengendali aerodrom.

“Ia adalah komitmen bersama untuk mengekalkan piawaian keselamatan, kecekapan dan kemampanan tertinggi dalam industri penerbangan,” menurut kenyataan itu.

Kementerian itu turut menyatakan komitmen bersama-sama CAAM untuk memastikan semua aerodrom di Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa yang telah ditetapkan oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

Menurut MoT komitmen itu penting kerana ia bukan sahaja bagi memastikan keselamatan aerodrom di tahap tertinggi, malah satu bentuk persediaan bagi Malaysia untuk program audit ICAO di masa hadapan.

Menurut kenyataan itu usaha CAAM untuk memastikan pematuhan piawaian secara keseluruhan oleh semua pengendali aerodrom, mencerminkan tanggungjawab kolektif dalam mengekalkan tahap keselamatan dan integriti infrastruktur penerbangan di negara ini.

“MOT akan terus menyokong pelaksanaan pelbagai langkah bagi menunjukkan dedikasi pihak kementerian terhadap aspek keselamatan, kecekapan dan kemampanan pengangkutan udara di Malaysia,” menurut kenyataan itu. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini