comscore
Tumpuan :
Nasional

Kaut RM140 juta, skim pelaburan haram Kenaf Development Fund (KDF) diserbu SSM

Foto Hiasan

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menyerbu beberapa premis milik syarikat dan syarikat amanah yang mendalangi skim pelaburan haram, dikenali sebagai Kenaf Development Fund (KDF), yang didapati mengaut hampir RM140 juta daripada 1,919 pelabur.

SSM memaklumkan, serbuan semalam dijalankan susulan aduan diterima daripada pelabur KDF yang tidak berpuas hati dengan pihak syarikat kerana gagal membayar pulangan seperti yang dijanjikan.

Operasi dijalankan serentak di tiga lokasi berbeza iaitu di KL Sentral, Petaling Jaya dan Seberang Perai dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Cyber Security Malaysia.

Hasil serbuan itu, SSM turut menyita rekod akaun syarikat terbabit, dokumen berkaitan penganjuran KDF dan telefon bimbit milik suspek.

“Modus operandi Skim Pelaburan KDF, yang mula ditawarkan kepada orang awam sekitar September 2021 hingga Januari 2023 adalah pelabur dijanjikan dengan pulangan sekitar tiga peratus sebulan dan selepas 12 bulan, pelabur akan menerima semula wang pelaburan mereka.

“Skim ini dikatakan dianjur bagi membiayai projek penanaman pokok kenaf di Chuping, Perlis.

“Siasatan awal turut mendapati skim ini tidak berdaftar di bawah Akta Skim Kepentingan 2016 dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat yang mendalanginya ialah seorang individu bankrap,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

SSM berkata, siasatan kes dijalankan di bawah Seksyen 43, 198 dan 213 Akta Syarikat 2016 serta Seksyen 3 Akta Skim Kepentingan 2016.

SSM menegaskan, pihaknya memandang serius kesalahan membabitkan penganjuran skim pelaburan yang mengumpul deposit daripada orang awam tanpa kelulusan atau lesen yang sah.

“SSM turut ingin mengingatkan orang awam supaya sentiasa berhati-hati ketika menilai peluang pelaburan, terutama yang menjanjikan pulangan yang sangat tinggi dengan risiko yang rendah atau tanpa risiko,” katanya.

Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh menghubungi SSM Customer Care (SSMCC) di bahagian Aduan dan Maklumbalas, SSM Chatbot, Live Chat SSM yang boleh diakses melalui portal rasmi SSM, talian 03-7721 4000 atau emel ke [email protected].

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini