comscore
Tumpuan :
Nasional

Pencalonan dibuka untuk Anugerah ASEAN Prize 2024

 

KUALA LUMPUR: Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) secara rasmi membuka pencalonan bagi anugerah berprestij ASEAN Prize 2024.

Anugerah tahunan yang telah memasuki edisi ketujuh itu bertujuan untuk meraikan individu dan organisasi cemerlang ASEAN atas sumbangan mereka yang tidak ternilai kepada usaha pembinaan komuniti serantau.

Ditubuhkan untuk memberi penghormatan kepada mereka yang telah menunjukkan komitmen dan pencapaian luar biasa dalam meningkatkan daya tahan dan integrasi ASEAN, penerima akan dikurniakan trofi dan hadiah wang tunai US$20,000 tajaan Yayasan Temasek Singapura.

Tan Sri Dr Jemilah Mahmood merupakan rakyat Malaysia yang pertama dinobatkan anugerah berprestij ASEAN Prize pada 2019.- Foto: NSTP

Individu dan organisasi yang layak dalam ASEAN digalak untuk mengemukakan permohonan mereka dengan memperincikan pencapaian mereka sejajar dengan kategori berikut:
Kerjasama cemerlang antara Negara Anggota ASEAN (AMS)
Kerjasama luar biasa antara ASEAN dan masyarakat global

Penglibatan rakyat dengan rakyat dalam kalangan AMS

Integrasi ekonomi yang cemerlang dan promosi standard dalam kalangan AMS.

Sumbangan cemerlang lain kepada Pembinaan Komuniti ASEAN
Hadiah ASEAN berfungsi sebagai bukti komitmen rantau ini untuk mengiktiraf mereka yang telah menyumbang secara signifikan dalam memupuk integrasi serantau dan membentuk identiti ASEAN yang berdaya tahan.

Pencalonan itu dibuka bermula 1 Mac hingga 31 Mei 2024 dan penyerahan harus disalurkan melalui Focal Points Negara Anggota ASEAN masing-masing.

Pemohon dikehendaki melengkapkan borang pencalonan ASEAN Prize 2024 yang boleh didapati di https://asean.org/asean-prize/, memberikan maklumat komprehensif mengenai pencapaian calon dan inisiatif masa depan, dokumen sokongan dan rujukan karakter.

Pencalonan diri sendiri dan penyerahan selepas kematian tidak akan dipertimbangkan.

Setiausaha Agung ASEAN, Dr Kao Kim Hourn akan mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Penghakiman ASEAN Prize.

Panel hakim termasuk bekas dan Setiausaha Agung ASEAN semasa, yang akan menilai pencalonan untuk memilih penerima yang layak tahun ini dengan trofi dan hadiah kewangan akan disampaikan semasa acara penting ASEAN tahun ini di bawah Pengerusi ASEAN iaitu Laos.

Sejak penubuhannya pada 2018, ASEAN Prize telah memberi penghormatan kepada empat individu dan dua organisasi atas sumbangan cemerlang mereka.

Tahun lepas, Nguyen Thi Tuyet Minh, merupakan penyokong kuat pemerkasaan sosioekonomi wanita dari Vietnam, dipilih sebagai penerima atas dedikasi beliau yang tidak berbelah bahagi untuk memupuk ekonomi inklusif dan mampan dalam Komuniti ASEAN.

Semasa upacara pembukaan Sidang Kemuncak ASEAN ke-43 di Jakarta, Presiden Indonesia Joko Widodo menyampaikan trofi ASEAN Prize kepada Nguyen Thi Tuyet Minh, bersama penerima ASEAN Prize 2022, Muhammad Iqbal Damit dari Brunei.

Tan Sri Dr Jemilah Mahmood merupakan rakyat Malaysia yang pertama dinobatkan anugerah berprestij itu pada 2019.

– BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini