comscore
Tumpuan :
Nasional

Saudi Aramco komited perluas fasiliti di Pengerang – PM

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan dengan Saudi Aramco. Turut kelihatan, Menteri Perdagangan Arab Saudi, Dr Majid Abdullah Alkassabi (dua, kanan) dan Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Aramco Amin H Nasser (kanan).

RIYADH: Saudi Aramco komited untuk memperluaskan fasilitinya di Kompleks Bersepadu Pengerang, Johor, dengan menambah aktiviti hiliran petrokimia dan gas supaya ia menjadi hab terbesar di Asia Tenggara.

Perkara itu dinyatakan kepimpinan syarikat minyak dan gas terbesar dunia itu pada sesi perbincangan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di sebuah hotel di sini pada pagi Sabtu.

Anwar yang juga Menteri Kewangan turut bertemu dengan Menteri Perdagangan Arab Saudi, Dr Majid Abdullah Alkassabi dan Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Saudi Aramco, Amin H Nasser untuk berbincang lebih lanjut mengenai rancangan pelaburan syarikat itu.

Sebelum ini, Saudi Aramco telah menyuarakan hasrat untuk menjadikan Malaysia sebagai hab perkembangan minyak dan gas Arab Saudi di rantau Asia Tenggara.

Pada 2017, syarikat minyak dan gas nasional Arab Saudi itu telah menjalin pelaburan bersama dengan Petronas di Pengerang.

Fortune Global 500 pada 2021 menyenaraikan Saudi Aramco di tempat keenam teratas sebagai syarikat paling untung di dunia, dengan perolehan berjumlah US$105 bilion (US$1=RM4.77).

Selain itu, Anwar turut menerima kunjungan hormat Gabenor Gabenor Public Investment Fund (PIF) Arab Saudi Yasir ALRumayyan yang membincangkan prospek kerjasama dalam bidang pelaburan.

Menurut Perdana Menteri, PIF yang peranannya sama seperti Khazanah Nasional Bhd di Malaysia, bersetuju mengadakan kerjasama dengan Permodalan Nasional Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

“Ini selaras dengan usaha untuk meningkatkan pelaburan bersama bukan sahaja di Arab Saudi malah di Malaysia. Buat permulaan, ada hasrat untuk bekerjasama dengan melakukannya di Iraq dan benua Afrika,” kata beliau.

Perdana menteri turut berkongsi perkembangan menarik lain yang melibatkan beberapa syarikat Malaysia dalam projek-projek besar di Arab Saudi, termasuk pembinaan infrastruktur bagi projek NEOM.

Projek mewah Arab Saudi itu yang bernilai US$500 bilion (RM2.24 trilion), mencatat rekod tersendiri apabila bakal menempatkan ‘Mirror Line’  sepanjang 120 kilometer dan memberi kehidupan bandar menakjubkan pada masa hadapan.

Dalam pada itu, Anwar berkata Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Indutri (MITI) dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) juga telah diarah untuk membantu aspek menyelaraskan usaha bagi meningkatkan pelaburan negara. – BERNAMA

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini