comscore
Tumpuan :
Politik

[VIDEO] PRU-15: BN ada peluang di Gombak

KUALA LUMPUR: Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Gombak, Datuk Megat Zulkarnain Omardin menyifatkan peluang parti itu untuk memenangi kerusi Parlimen berkenaan sama rata walaupun berdepan saingan sengit daripada Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH).

Selain Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang mewakili PN dan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari (PH), Megat Zulkarnain turut berdepan calon Parti Pejuang Tanahair (PEJUANG), Datuk Dr Aziz Jamaludin Mhd Tahir dan calon Bebas, Zulkifli Ahmad.

Megat Zulkarnain tidak mahu terlalu yakin untuk memenangi kerusi itu, sebaliknya akan terus bekerja keras menyantuni penduduk setempat.

“Terlalu yakin pun orang tidak suka. Kita percaya dan beri keyakinan kepada rakyat. Nanti pengundi akan membuat keputusan daripada semua sudut.

“Saya tahu ada yang cakap kerusi ini hanya direbut antara Azmin dan Amirudin, tidak mengapa. Saya tiada tekanan terhadap perkara itu. Kita terus bekerja, malah sudah membuat penilaian mengenai kerusi itu sejak Langkah Sheraton lagi,” katanya kepada BH, hari ini.

Pada Februari 2020, Azmin yang juga bekas Timbalan Presiden PKR, bertindak keluar parti bersama kira-kira 10 Ahli Parlimen PKR lain ekoran Langkah Sheraton, bertujuan menumbangkan PH selepas gabungan berkenaan menerajui kerajaan selama 22 bulan.

Kerusi Parlimen Gombak menjadi antara tumpuan kerusi panas dalam saingan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), dengan PH menjadikan kerusi itu sebagai medan menebus maruahnya.

Amiruddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dusun Tua, antara DUN di bawah Parlimen Gombak menjadi taruhan besar PH dan dianggap paling menyengat untuk merampas kembali kerusi itu.

Pada PRU-14, Azmin menang di kerusi itu dengan majoriti 48,721 undi.

Ditanya mengenai penerimaan penduduk setempat, Megat Zulkarnain bersyukur menerima maklum balas yang amat baik dan menggalakkan.

“Sikap pengundi berbeza dengan PRU-14. Saya membuat tinjauan di pasar dan masyarakat Tionghua turut mengalu-alukan kedatangan saya.
“Ini satu perkara bagus. Namun, dalam politik kita tidak boleh ‘baca’ (ramal keputusan pengundian).

“Saya sudah lama menceburi bidang politik. Kadang-kadang kita ingat BN menang, tetapi jadinya lain,” katanya. – BERITA HARIAN

Loading...
Terkini