comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

600 unit kediaman dibangunkan di Projek Perumahan Bintulu Vision, nilai RM250 Juta

Foto hiasan

KUCHING: Pakar sistem bangunan berindustri, Sarawak Consolidated Industries Berhad (“SCIB” atau “Syarikat”), memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) pembangunan kediaman di Daerah Tanah Kemena, Bintulu, Sarawak, dengan unjuran nilai RM250 juta.

Projek yang dibangunkan dengan  SCIB Properties Sdn. Bhd. (SCIBP) anak syarikat milik penuh SCIB, akan bekerjasama dengan Kemena City Development Sdn. Bhd. (KCD) dan Smart Borneo Properties Sdn. Bhd. (SBP).

Projek dianggarkan membabitkan pembangunan kira-kira 50 ekar tanah kepada kira-kira 600 unit kediaman, menandakan satu usaha besar dalam sektor pembangunan hartanah Bintulu.

SCIB, melalui anak syarikatnya SCIBP, membawa kepakaran luasnya dalam kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan ke meja.
Ditambah dengan pengalaman pembangunan hartanah KCD dan SBP, MOU ini menetapkan asas untuk kerjasama strategik yang boleh memberi kesan ketara kepada pasaran perumahan kediaman Sarawak.

Pengarah Urusan Kumpulan SCIB Ku ​​Chong Hong berkata, pihaknya amat berterima kasih atas dedikasi dan sumbangan Abang Abdillah Izzarim Tan Sri Datuk Patinggi Abang Haji Abdul Rahman Johari semasa beliau bersama syarikat.

“Komitmen beliau telah memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan kejayaan SCIB, dan kami teruja untuk meneruskan perjalanan ini bersamanya sebagai rakan kongsi jangka panjang dan mampan. Perkongsian yang berkekalan ini telah memainkan peranan penting dalam memastikan projek baharu kami di Bintulu, Sarawak. Menandatangani MOU ini adalah langkah pertama yang penting ke arah apa yang kami bayangkan sebagai mercu tanda pembangunan di Bintulu,” katanya di sini hari ini.

SCIB melihat MOU ini sebagai bukti komitmen berterusan Syarikat terhadap pertumbuhan dan inovasi dalam sektor hartanah. Walaupun perjanjian ini bersifat penerokaan, ia menekankan pendirian proaktif SCIB dalam mencari usaha sama yang sejajar dengan objektif strategik jangka panjangnya.
Mengulas lanjut Chong Hong berkata, walaupun ini hanyalah peringkat awal, keyakinan SCIB tinggi terhadap potensi kerjasama ini untuk memuncak dalam usaha sama yang berjaya.

SCIB komited sepenuhnya untuk meneroka peluang ini bersama KCD dan SBP, bertujuan untuk menyumbang secara signifikan kepada masyarakat melalui pembangunan kediaman yang berkualiti, ujarnya.

Sementara itu, Abang Abdillah Izzarim Tan Sri Datuk Patinggi Abang Haji Abdul Rahman Johari, berkata, beliau merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada SCIB atas pengalaman luar biasa sejak beberapa bulan lalu.

Sehingga pukul 5 petang hari ini harga saham SCIB berada pada RM0.765, menandakan modal pasaran sebanyak RM489.8 juta.

Loading...
Terkini