comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Negara kekurangan peladang, ramai sudah bersara – Fadilah

Foto: NSTP.

Oleh: Faiz Aizat Azali

KUALA LUMPUR: Malaysia perlu membangunkan pelan tindakan untuk mengekalkan bakat sedia ada dan menarik generasi baharu peladang untuk menjadi penggerak industri.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata industri itu kini menghadapi kekurangan peladang berkemahiran dan berkelayakan.

“Sesetengah peladang telah bersara atau akan bersara malah ada yang mencari peluang lebih baik di negara lain. Oleh itu, sektor perladangan akan menghadapi kekurangan peladang yang berkelayakan,” katanya semasa ucapan perasmian Persidangan Peladang Antarabangsa Ke-10 2023 (IPC 2023).

Ucapan beliau dibacakan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perladangan dan Komoditi Datuk Mad Zaidi Mohd Karli@Sukari.

Datuk Seri Fadillah yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata pemain industri perlu sepakat untuk mencari penyelesaian demi kelangsungan industri.

Beliau juga menegaskan bahawa kementerian telah menyediakan pelbagai platform dan mekanisme untuk pihak berkepentingan berkongsi idea, pengetahuan dan maklum balas dalam penggubalan dasar dan garis panduan.

“Kami memerlukan persetujuan dan konsensus untuk bergerak ke hadapan dalam mencapai matlamat kami dan Pergabungan Persatuan Peladang (ISP) boleh memainkan peranan aktif dalam penggubalan dasar dan garis panduan,” katanya.

Kementerian akan mengambil langkah dengan skim dan peraturan yang berdaya maju untuk memastikan penyesuaian teknologi platform penting dan meningkatkan produktiviti melalui teknologi canggih.

Selaras dengan usaha kerajaan dalam Dasar Agrikomoditi Negara 2021-2030 dan Rancangan Malaysia Ke-12, Datuk Seri Fadillah berharap peladang akan dilengkapi dengan pengetahuan, kemahiran dan pengetahuan digital terkini yang boleh dipraktikkan untuk mengatasinya semua isu dan cabaran dalam industri.

Loading...
Terkini