comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Perniagaan kecil, sederhana terus pamer daya tahan

PMKS menyumbang 38.4 peratus kepada KDNK Malaysia. – FOTO: NSTP

KUALA LUMPUR: Tinjauan Sentimen PKS bagi separuh kedua 2023 yang dibuat oleh SME Bank menunjukkan trajektori positif untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dengan landskap perniagaan menunjukkan daya tahan dan keyakinan yang berterusan.

Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SME Bank, Datuk Aria Putera Ismail, berkata Indeks Sentimen PKS mendedahkan sedikit peningkatan daripada 52.9 pada separuh tahun pertama kepada 53.5 pada separuh tahun kedua.

Beliau berkata, ini menandakan bahawa perusahaan kecil dan sederhana terus menunjukkan daya maju dan daya tahan yang positif.

Justeru, katanya adalah baik untuk melihat bahawa pemilik perniagaan mengekalkan pandangan yang positif, menunjukkan daya tahan dan kebolehsuaian ketika mereka mengharungi landskap ekonomi yang mencabar.

“Hasil tinjauan ini mengukuhkan lagi kepercayaan terhadap potensi dan daya tahan komuniti perniagaan kami. SME Bank kekal komited untuk menyokong dan memperkasakan PMKS dalam perjalanan mereka ke arah kemampanan pertumbuhan dan kejayaan,” katanya dalam satu kenyataan.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) terkini PMKS di Malaysia menunjukkan pertumbuhan teguh sebanyak 11.6 peratus, mengatasi pertumbuhan KDNK negara keseluruhan sebanyak 8.7 peratus pada 2022, menonjolkan sumbangan besar PMKS kepada pengembangan ekonomi.

Ketua Pegawai Risiko Kumpulan SME Bank, Mohammad Azam Ahmad, pula berkata memandangkan prestasi PMKS pada 2022 melebihi paras prapandemik pada 2019, dapat dilihat peningkatan ketara sumbangan PMKS kepada KDNK daripada 37.4 peratus pada 2021 kepada 38.4 peratus, dengan nilai tambah melonjak daripada RM520 bilion pada 2021 kepada RM580.4 bilion.

Beliau juga menambah bahawa ini adalah masa yang sesuai untuk menilai semula strategi perniagaan dan pendekatan pengurusan risiko.

“Berdasarkan arah aliran positif dalam Indeks Sentimen PKS dan landskap perniagaan yang sentiasa berubah, kami menggalakkan pemilik perniagaan untuk mengurus dan mengurangkan risiko secara proaktif untuk meningkatkan daya tahan.

“Penyediaan strategi pengurusan risiko yang teguh boleh membantu perniagaan merentasi ketidaktentuan dan berkembang maju dalam keadaan ekonomi yang dinamik,” katanya.

Loading...
Terkini