comscore
Tumpuan :
Dunia

Anggota polis maut diserang bom buatan sendiri

Foto hiasan

NARATHIWAT: Seorang anggota polis maut manakala seorang lagi cedera parah dalam insiden letupan bom di daerah Waeng, Narathiwat, hari ini.

Ketua Polis Daerah Waeng, Kolonel Somjai Singkliang berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 10.45 pagi waktu tempatan ketika enam anggota polis sedang melakukan rondaan bermotosikal di Sungai Golok dekat dengan sempadan Bukit Bunga, Kelantan.

“Sebutir bom buatan sendiri dipasang pada tong gas dan ditanam di tepi jalan meletup setelah diaktifkan menggunakan walkie-talkie.

“Dua daripada enam anggota polis yang melakukan rondaan itu cedera parah dan dikejarkan ke hospital. Seorang anggota polis meninggal dunia di Hospital Waeng,” katanya.

Sementara itu, lapan anggota polis yang baru selesai melakukan rondaan cedera dalam insiden letupan bom di Saiburi, Pattani semalam.

Dalam kejadian kira-kira 10:50 malam (waktu tempatan), Ketua Polis Bahagian Siasatan Jenayah Saiburi, Mejar Phawich Krajangsi berkata seramai 11 anggota polis menaiki dua kenderaan dalam perjalanan pulang ke Balai Polis Saiburi.

“Sebutir bom buatan sendiri yang dipasang pada tiang elektrik di tepi jalan telah diaktifkan dan meletup ketika kedua-dua kenderaan itu melalui tempat kejadian.

“Lapan daripada 11 anggota polis itu mengalami kecederaan,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata kesemua mangsa yang cedera dirawat di Hospital Pattani. — BERNAMA

Loading...
Terkini