comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Dua pesalah terlepas tali gantung, diganti hukuman penjara

PUTRAJAYA: Seorang bekas juruteknik komputer sambilan terlepas tali gantung selepas Mahkamah Persekutuan hari ini menggantikan hukuman mati dengan pemenjaraan 38 tahun atas kesalahan menculik dan membunuh pengurus kilang sarung tangan yang mayatnya ditemukan di kawasan pembuangan sampah di Sungai Siput, Perak, 17 tahun lalu.

Panel tiga hakim yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Yan Wai Seng, 36, di bawah Akta Semakan Hukuman Mati dan Pemenjaraan Sepanjang Hayat (Bidang Kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan) 2023.

“Mahkamah memerintahkan hukuman mati pemohon (Wai Seng) diketepikan dan diganti dengan hukuman penjara 38 tahun yang diperintahkan berjalan secara serentak bermula dari tarikh tangkap (1 Mei 2007) atas kesalahan membunuh dan menculik,” katanya.

Tengku Maimun, yang bersidang bersama-sama Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Rhodzariah Bujang dan Datuk Nordin Hassan, turut memerintahkan Wai Seng dikenakan 12 sebatan bagi kesalahan membunuh manakala lima sebatan kerana menculik.

Pada 3 Disember 2012, Mahkamah Tinggi Ipoh menjatuhkan hukuman mati terhadap Wai Seng dan seorang lagi individu Chew Wai Keong, selepas didapati bersalah membunuh Teh Wai Toong, 31, di sebuah rumah di Taman Utama, Ipoh, Perak antara 2.30 petang 26 April 2007 sehingga 2.30 petang 29 April 2007, mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Ng Siew Wee memohon supaya hukuman mati dikekalkan terhadap Wai Seng, manakala peguam Abdul Rashid Ismail yang mewakili Wai Seng memohon agar hukuman mati diketepikan kerana peranan anak guamnya dalam insiden itu sangat kecil, selain dia tidak terbabit untuk menyiksa mangsa.

Di mahkamah sama, Tengku Maimun turut mengetepikan hukuman mati terhadap bekas ahli perniagaan Loh Yoon Fatt, 52, dan menggantikan hukuman itu dengan penjara 35 tahun kerana membunuh seorang perunding perniagaan dengan menggunakan besi pengunci kereta pada Hari Krismas, 15 tahun lalu.

Tengku Maimun memutuskan demikian selepas membenarkan permohonan di bawah Semakan Hukuman Mati dan Pemenjaraan Sepanjang Hayat (Bidang Kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan) 2023.

“Mahkamah memerintahkan hukuman mati diketepikan dan diganti dengan hukuman penjara 35 tahun dari tarikh tangkap pada 26 Disember 2009,” katanya.

Pada 21 November 2011, Yoon Fatt dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Ipoh selepas didapati bersalah membunuh Lam Siew Kong, 59, di tempat letak kereta sebuah restoran di Jalan Sultan Abdul Halim, Ipoh pada 9.20 malam, 25 Dis 2009, mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Hukuman mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan itu turut dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan, masing-masing pada 2013 dan 2014.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Norzilati Izhani Zainal @ Zainol manakala Yoon Fatt diwakili peguam Tan Guat Cheng.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini