comscore
Tumpuan :
Nasional

Aidiladha: 2.52 juta kenderaan dijangka guna lebuh raya utama

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) menjangkakan jumlah kenderaan di Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak dan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) 1 dan LPT2 meningkat sehingga 2.52 juta sempena perayaan Hari Raya Aidiladha pada 17 Jun ini.

LLM dalam kenyataan hari ini memaklumkan kesemua syarikat konsesi diarah menghentikan kerja pembinaan dan penyelenggaraan membabitkan penutupan lorong bermula Rabu lepas hingga 19 Jun ini bagi meminimumkan kesan peningkatan trafik.

“Selain itu, pengoperasian lebuh raya dan semua kemudahan berfungsi dengan baik terutamanya di kawasan R&R (rehat dan rawat), hentian sebelah serta sistem kutipan tol dengan penambahan lorong sementara.

“Konsesi juga diarahkan menambah kemudahan tempat letak kereta dan tandas mudah alih di beberapa R&R, meningkatkan bilangan petugas, memastikan kecukupan bekalan air serta minyak di stesen-stesen minyak selain mengaktifkan lorong pintar di beberapa lokasi,” menurut kenyataan itu.

Untuk mengetahui status perjalanan, pengguna boleh merujuk aplikasi MyPLUS-TTA oleh PLUS Berhad bagi perjalanan di Lebuhraya Utara Selatan dan cadangan waktu perjalanan (TTA) oleh pihak Anih Berhad bagi Lebuhraya KL-Karak dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1.

“Pengguna boleh mendapatkan status semasa trafik lebuh raya atau sebarang insiden di lebuh raya melalui media sosial rasmi LLM dan Syarikat Konsesi seperti di Facebook rasmi Lembaga Lebuhraya Malaysia, aplikasi X @llmtrafik serta tiktok @llmtrafik.

“Pengguna juga boleh menghubungi Pusat Pengurusan Trafik, LLM di talian hotline 1-800-88-7752.

Bagi mendapatkan maklumat keadaan trafik semasa melalui paparan CCTV di semua lebuh raya, pengguna boleh melayari laman sesawang LLM di http://www.llm.gov.my,” menurut kenyaatan itu. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini