comscore
Tumpuan :
Sukan

MSN tunggu negeri berminat anjur Sukan SEA 2027

Kali terakhir Malaysia menganjurkan Sukan Sea pada 2017 di Kuala Lumpur. – FOTO: Fail NSTP

KUALA LUMPUR: Selepas tiga negeri iaitu Sarawak, Pulau Pinang dan Sabah memberi menyatakan minat untuk menjadi penganjur bersama Sukan SEA 2027, Majlis Sukan Negara (MSN) masih menunggu maklum balas daripada negeri lain yang berkemungkinan berhasrat ikut serta.

“Setakat ini seperti dimaklumkan Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh, Pulau Pinang dan Sarawak memang pasti (berminat). Paling baharu ialah Sabah (dan) pada masa sama dalam minggu ini, urus setia juga sedang kemas kini daripada negeri-negeri (berhubung keputusan mereka sama ada mahu terlibat ataupun tidak),” kata Ketua Pengarah MSN Abdul Rashid Yaakub.

“Patutnya paling akhir minggu ini kita dapat (jawapan) tapi sedang kemas lagi kerana ada sebahagian negeri belum dapat memutuskan perkara tersebut.

“Kita bagi tempoh sikit lagi kepada negeri untuk bagi maklum balas kerana negeri ada proses dan tatacara untuk menyampaikan keputusan,” katanya lagi.

Abdul Rashid menyatakan perkara itu selepas Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) antara MSN & Bubbles O2 yang akan bekerjasama selama tiga tahun bermula tahun ini hingga 2027 di sini hari ini.

Hadir sama pada majlis berkenaan Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.

Setakat ini difahamkan pendirian Sabah berhubung penganjuran Sukan SEA 2027 masih belum diketahui memandangkan butiran maklum balas yang diberikan kepada MSN tidak didedahkan.

Sebelum ini, Sarawak bersedia untuk berkongsi kos penganjuran bersama kerajaan Persekutuan dengan syarat acara perasmian temasya sukan dan sebahagian acara lain diadakan di Bumi Kenyalang.

Pulau Pinang pula telah mengemukakan cadangan untuk mengadakan satu acara sukan di negeri berkenaan namun tidak memperincikan jenis sukan.

Abdul Rashid berkata pihaknya kini sedang menyediakan kertas kajian impak penganjuran Sukan SEA 2027 yang mengandungi maklumat perincian berkaitan kos dan jenis sukan kepada Kabinet yang dijangka diselesaikan sebelum temasya Sukan Olimpik Paris 2024 bermula 26 Julai ini.

Tambah beliau, pihaknya juga akan menilai semula sekiranya banyak negeri berminat dalam penganjuran temasya dwitahunan itu dnegan mengambil kira kos pengeluaran.

“Ini saya kena jelaskan. Kita akan angkat cadangan (namun) persetujuan untuk hos ini belum tentu lagi (tapi) semua perincian ini kita sedang sediakan dan akan diangkat ke mesyuarat Jemaah Menteri kemudian.

“Sebenarnya banyak (maklumat) yang dah disediakan cuma perlu perelokkan lagi lebih kurang 10 hingga 20 peratus. Kita lebih banyak menunggu maklumat negeri,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini