comscore
Tumpuan :
Sukan

TPM ucap selamat berjuang kepada skuad Harimau Malaya

FOTO: Zahid Hamidi / Facebook

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengucapkan selamat berjuang kepada skuad Harimau Malaya pimpinan ketua jurulatih Kim Pan Gon yang akan berentap pada saingan Piala Asia 2023 di Doha, Qatar.

Dalam satu hantaran di Facebooknya semalam, beliau turut mengucapkan tahniah atas kejayaan cemerlang skuad negara melayakkan diri secara merit ke kejohanan bola sepak terulung Asia itu.

“Saya bersama seluruh rakyat Malaysia sentiasa mendoakan kejayaan buat anda semua. Sematkan azam dan tingkatkan tekad demi mengharumkan nama negara.

“Semoga anda berjaya menjulang kemenangan buat negara dan berjuanglah #DemiMalaysia! Insya-Allah, saya yakin penglibatan dalam acara besar seperti ini menjadi asbab untuk industri bola sepak negara terus berkembang dan melahirkan lebih ramai bakat berkaliber,” katanya.

Piala Asia 2023 akan berlangsung bermula esok hingga 10 Feb depan.

Skuad negara yang diundi dalam Kumpulan E akan memulakan kempen menentang Jordan pada 15 Jan (1.30 pagi, 16 Jan waktu Malaysia) di Stadium Al Janoub, diikuti Bahrain (20 Jan) di Stadium Jassim Bin Hamad sebelum bertemu juara dua kali Korea Selatan di Stadium Al Janoub pada 25 Jan.

Hanya juara dan naib juara setiap kumpulan bersama empat pasukan ketiga terbaik akan layak ke pusingan 16 terbaik.

Malaysia belum pernah mencapai kedudukan itu dalam tiga penampilan sebelum ini.

Ini merupakan penampilan keempat Malaysia dalam Piala Asia, selepas layak secara merit pada edisi 1976 di Iran dan 1980 di Kuwait, selain ketika negara menjadi tuan rumah bersama Indonesia, Thailand dan Vietnam pada 2007.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini