comscore
Tumpuan :
Nasional

Amirudin Shari dijangka angkat sumpah sebagai MB Selangor esok

KUALA LUMPUR: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Tua Datuk Seri Amirudin Shari dijangka mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor pagi esok.

Memetik laporan Berita Harian, penyandang jawatan Menteri Besar itu juga sudah menerima jemputan bagi menghadiri Istiadat Angkat Sumpah Jawatan dan Ikrar Aku Janji serta Pengurniaan Surat Cara Pelantikan Meteri Besar pada 11 pagi di Balairung Seri, Istana Alam Shah, Klang.

Katanya, barisan senarai Exco Kerajaan Negeri juga sudah dimuktamadkan dan dipersembah kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk diperkenan baginda beberapa hari lalu.

“Sebahagian besar barisan Exco negeri adalah muka baru dan orang muda,” katanya enggan mengesahkan sama ada, selain Amiruddin, ada Exco lama yang menang Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabtu minggu lalu turut dinamakan semula.

Sumber itu memberitahu, antara pemimpin muka baru yang dijangka diberi tanggungjawab menjaga portfolio kerajaan negeri termasuk Adun Kota Anggerik, Mohd Najwan Halimi.

Katanya, selain itu, dalam kalangan DAP Selangor, Adun Bandar Utama, Jamaliah Jamaluddin juga antara yang turut tersenarai, sekali gus menjadikan beliau calon Melayu tunggal dari DAP yang diberi amanah berkenaan.

“Selain Jamaliah, Adun Banting, Papparaidu Veraman juga turut diberitahu tersenarai bagi mewakili DAP,” katanya.

Sementara itu, Adun Sungai Tawar, Datuk Rizam Ismail yang mewakili Umno dan Barisan Nasional (BN) juga tersenarai, sekali gus mengenepikan seorang lagi Adun Umno yang turut menang PRN lalu iaitu Adun Dusun Tua yang juga Setiausaha Umno Selangor, Datuk Johan Aziz.

Kenyataan Selangor Royal Office semalam memaklumkan, Sultan Selangor sudah memberi perkenan bagi Istiadat Angkat Sumpah Jawatan dan Ikrar Aku Janji serta Pengurniaan Surat Cara Pelantikan Menteri Besar Selangor, esok.

Istiadat Angkat Sumpah Jawatan dan Ikrar Aku Janji serta Pengurniaan Surat Cara Pelantikan Yang Berhormat Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (EXCO) Selangor juga akan berlangsung pada hari sama, jam 2 petang.

Kelmarin, Amiruddin yang juga Menteri Besar Sementara, mengesahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyerahkan senarai berkenaan kepada Istana Selangor, dengan pengumuman mengenai pelantikan Menteri Besar Selangor yang baharu akan dilakukan pihak istana.

Loading...
Terkini