comscore
Tumpuan :
Nasional

[VIDEO] Mengatasi gelombang haba: Tips mengawal suhu badan dan kekal selamat

Foto: NSTP

Ketika cuaca panas panas melampau, gelombang haba boleh membawa risiko kesihatan yang serius.

Apabila suhu meningkat, adalah penting untuk anda ketahui cara-cara mengawal suhu badan agar kekal sejuk dan selamat.

Berikut adalah beberapa tips penting untuk membantu anda mengatasi gelombang haba dan kekal sihat:

1. Mengamalkan penghidratan

Salah satu cara paling penting untuk mengekalkan suhu badan normal ketika cuaca panas adalah dengan memastikan penghidratan mencukupi. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari, walaupun jika anda tidak berasa haus. Elakkan minuman bergula atau yang mengandungi kafein kerana ia boleh menyumbang kepada kurangnya kandungan air dalam badan. 

Foto: NSTP

 

2. Menggunakan alat penyaman udara

Jika boleh, duduklah di dalam rumah ketika cuaca terlalu panas, kebiasaannya antara jam 10 pagi hingga 4 petang. Gunakan kipas, alat pendingin ruang atau tuala sejuk untuk menurunkan suhu dalam rumah. Tutup langsir untuk menghalang kemasukan cahaya matahari.

Pembelian alat penyejuk udara meningkat di sebuah kedai di Sabah, susulan cuaca panas – Foto: NSTP

 

3. Pakaian yang sesuai

Pakailah pakaian yang ringan dan longgar diperbuat daripada fabrik lut udara seperti kapas. Warna terang memantulkan sinar matahari dan boleh membantu memastikan anda kekal sejuk, berbanding warna gelap. Jangan lupa memakai topi lebar dan cermin mata hitam apabila keluar rumah untuk melindungi diri daripada sinaran matahari.

Pelancong memakai topi bagi melindungi diri daripada cuaca panas – Foto: Fail NSTP

 

4. Mandi air sejuk

Mandi air sejuk dapat membantu menurunkan suhu badan anda dengan cepat. Anda juga boleh menyegarkan diri di kolam renang atau air terjun. Selain itu, pemakaian ‘cooling patch’ boleh membantu menyejukkan badan. Bawalah botol semburan berisi air sejuk untuk menyegarkan diri dari semasa ke semasa.

Orang ramai mandi di kolam terbuka pusat kejiranan Presint 9 Putrajaya – Foto: NSTP

 

5. Hadkan aktiviti di luar

Jika perlu berada di luar, cuba hadkan aktiviti yang memerlukan banyak tenaga kepada awal pagi atau petang ketika suhu lebih sejuk. Rehat secara berkala di tempat teduh dan pantau tahap kesihatan anda. Jika mula berasa pening, lemah atau mual, carilah tempat teduh dan berehat segera.

6. Pastikan keselamatan golongan rentan

Pantau kanak-kanak dan warga emas semasa cuaca panas melampau. Mereka lebih mudah terdedah kepada penyakit berkaitan haba dan mungkin memerlukan perhatian tambahan untuk kekal selamat. Pastikan mereka mempunyai akses kepada tempat yang sejuk dan teduh serta banyak air.

Foto hiasan

 

7. Elak tinggalkan haiwan di dalam kereta

Jangan tinggalkan kanak-kanak atau haiwan peliharaan di dalam kereta tanpa pengawasan, walaupun untuk tempoh yang singkat. Suhu di dalam kereta boleh meningkat dengan cepat dan menjadi sangat panas, menyebabkan kepeningan dan boleh membawa maut.

Foto hiasan

 

8. Sentiasa ikuti ramalan cuaca

Sentiasa dapatkan maklumat ramalan cuaca serta amaran cuaca panas yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan. Ketahui gejala penyakit berkaitan haba seperti pening dan kejang haba, serta cara mengatasinya.

Foto hiasan

 

9. Bersedia untuk gangguan bekalan air/elektrik

Ketika cuaca panas melampau, gangguan bekalan air atau elektrik boleh berlaku disebabkan peningkatan permintaan. Sebaik-baiknya buatlah perancangan untuk memastikan anda kekal sejuk dan terhidrasi sekiranya mengalami gangguan berkenaan. Antara caranya; melawat bangunan awam yang berhawa dingin atau menggunakan alat penyejuk dikuasakan bateri.

 

10. Bersedia untuk kecemasan

Siapkan kit kecemasan yang dilengkapi bekalan penting seperti air, snek, ubat-ubatan dan bekalan pertolongan cemas. Simpan nombor telefon penting, termasuk nombor untuk perkhidmatan kecemasan dan pembekal penjagaan kesihatan yang mudah diakses.

Ingatlah, mengambil langkah proaktif untuk mengatasi gelombang haba adalah kunci untuk menikmati hari-hari anda dalam keadaan yang lebih selesa dan selamat.

Foto: NSTP

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini