comscore
Tumpuan :
Nasional

Sungai Kim Kim antara empat tercemar di Pasir Gudang

Tian Soon meninjau keadaan beberapa sungai di sekitar Pasir Gudang di sini semalam. – FOTO: Ihsan Exco

PASIR GUDANG: Sungai Kim Kim antara empat sungai di sekitar kawasan perindustrian di Pasir Gudang di sini didapati dalam tahap tercemar dan memerlukan pemantauan yang kerap.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, Ling Tian Soon, berkata selain Sungai Kim Kim, sungai yang didapati turut tercemar termasuk Sungai Tukang Batu, Sungai Perambi dan Sungai Buloh.

Menurutnya, tinjauan dijalankan bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Johor dan cawangan Pasir Gudang serta Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG) semalam.

“Berdasarkan sampel air yang diambil, sungai berkenaan didapati berada di tahap tiga dan empat iaitu keadaan yang membimbangkan. Usaha mengambil sampel air di sungai berkenaan akan digandakan serta pemantauan daripada semasa ke semasa akan dijalankan.

“Kami berharap pengilang, pengusaha mematuhi peraturan selain pelbagai agensi bersama menjajah kelestarian dan kebersihan sungai. Kesihatan warga Pasir Gudang adalah penting.

Tian Soon meninjau keadaan beberapa sungai di sekitar Pasir Gudang di sini semalam. – FOTO: Ihsan Exco

“Pihak industri dikehendaki memastikan sebarang pencemaran alam sekitar yang boleh menjejaskan kesihatan awam tidak berlaku dan sentiasa mematuhi semua Peraturan-Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (PPKAS) yang termaktub di bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling (AKAS) 1974.

“Antara punca menyebabkan sungai tercemar adalah akibat aktiviti industri, kumbahan, dan sikap membuang sampah sesetengah masyarakat,” katanya menerusi kenyataan media hari ini.

Terdapat enam kelas sungai dikategorikan JAS iaitu Kelas 1 (dalam keadaan semula jadi), Kelas 2A (sir memerlukan rawatan konvensional), Kelas 2B (Air boleh digunakan untuk rekreasi), Kelas 3 (Air memerlukan rawatan intensif), Kelas 4 (hanya untuk tujuan pengairan dan kelas 5 (air yang tercemar teruk).

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini