comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Akaun Fleksibel penuhi keperluan kecemasan M40, B40 – CIMB Research

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Pengeluaran Akaun Fleksibel Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi keperluan kecemasan dijangka lebih mendesak kepada pencarum B40 dan M40, kata penganalisis.

CIMB Treasury and Markets Research berkata, kedua-dua kumpulan itu masing-masing memegang RM11 bilion dan RM180 bilion dalam jumlah simpanan persaraan.

Namun, ia berkata, pengeluaran dijangka sederhana berikutan KWSP pada 2021 menganggarkan bahawa 60 peratus ahlinya telah kehabisan baki Akaun 2, kini dinamakan sebagai Akaun Sejahtera berikutan kemudahan pengeluaran yang disediakan ketika pandemik.

Katanya, keadaan itu sekali gus berpotensi memperlihatkan aliran keluar yang sederhana bagi Akaun Fleksibel jika segmen T20 bermotivasi untuk menyimpan simpanan dengan pengekalan kadar dividen yang seragam merentas semua akaun buat masa ini.

“Aliran keluar Akaun Fleksibel mungkin bertindih dengan kadar biasa pengeluaran Akaun 2 bersyarat, dengan itu menyederhanakan pengeluaran kasar,” katanya dalam nota penyelidikannya.

Pada Khamis lalu, KWSP mengumumkan akaun ahli KWSP akan distruktur semula daripada dua akaun iaitu Akaun 1 dan Akaun 2 kepada tiga akaun iaitu Akaun Persaraan, Akaun Sejahtera dan Akaun Fleksibel berkuat kuasa 11 Mei 2024.

Semua caruman selepas 11 Mei 2024 akan diperuntukkan ke dalam akaun baharu dengan 75 peratus ke dalam Akaun Persaraan, 15 peratus ke dalam Akaun Sejahtera dan 10 peratus ke dalam Akaun Fleksibel.

Antara 11 Mei 2024 dan 31 Ogos 2024, ahli diberi pilihan sekali sahaja untuk memindahkan sebahagian daripada baki simpanan dalam Akaun Sejahtera mereka (sebelumnya Akaun 2) sebagai amaun permulaan ke dalam Akaun Fleksibel.

Akaun Fleksibel adalah akaun baharu yang diperkenalkan untuk memenuhi keperluan jangka pendek ahli dan simpanan dalam Akaun Fleksibel boleh dikeluarkan oleh ahli pada bila-bila masa untuk sebarang tujuan, tertakluk kepada amaun minimum pengeluaran sebanyak RM50.

CIMB Treasury and Markets Research berkata, KWSP telah memberi panduan bahawa jika setiap ahli memilih untuk memindahkan sekali saja sebahagian baki Akaun Sejahtera sebagai amaun permulaan ke dalam Akaun Fleksibel, ia dijangka berjumlah RM57 bilion.

Loading...
Terkini