comscore
Tumpuan :
Sukan

Hangzhou 2022: Kalau awak melepasi garisan tu, saya akan kejar awak – Zii Jia

HANGZHOU: “Apa yang saya ingin katakan ialah jangan sentuh keluarga saya dan orang yang saya sayang.”

“Kalau awak melepasi garisan tu, saya akan kejar awak.”

Itu amaran yang dikeluarkan pemain badminton perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia susulan beberapa laporan negatif media terhadapnya baru-baru ini.

“Sejak saya meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM), terdapat banyak perkara yang diperkatakan mengenai saya, ada yang benar dan ada yang tidak.

“Saya tahu ini adalah tugas media dan saya tidak boleh menghalang sesiapa daripada melaporkan perkara yang mereka mahukan,” katanya.

Dalam pada itu, bekas pemain nombor dua dunia tersebut menempah tempat ke pusingan kedua di Sukan Asia Hangzhou.

Beliau bangkit daripada kekalahan set pertama untuk menewaskan pemain Hong Kong, Angus Ng Ka Long 15-21, 21-15, 21-16 dalam perlawanan yang berlangsung selama 62 minit di Stadium Binjiang.

Kemenangan itu menjadi dorongan besar buat pemain kelahiran Kedah berusia 25 tahun itu, yang tidak pernah mengalahkan Angus sejak Terbuka Jerman 2019.

Pusingan kedua sepatutnya menjadi cabaran buat bekas juara All England itu, memandangkan lawannya yang seterusnya ialah Mourinho Gusmao de Jesus dari Timor Leste yang kurang dikenali.

Mourinho mendapat bye di pusingan pertama.

“Saya sangat gembira kerana ini satu kejayaan buat saya selepas tewas kepada Angus dalam beberapa pertemuan terakhir (empat perlawanan).

“Saya sudah melupakan kekecewaan acara berpasukan minggu lalu kerana kami perlu bersikap profesional dan bergerak ke hadapan.

“Saya perlu mengambil peluang ini dan memanfaatkan momentum. Kadang-kadang seperti itu, kalau bukan hari anda, memang tidak akan menyebelahi anda,” kata Zii Jia yang juga antara pemain Malaysia tidak dapat memberikan mata dalam kekalahan 1-3 kepada Korea Selatan pada pusingan pertama acara berpasukan lelaki, minggu lalu.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini